Astronomové poprvé vyfotili černou díru! Je vzdálená 55 milionů světelných let

10. 4. 2019 – 19:11 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Astronomové poprvé vyfotili černou díru! Je vzdálená 55 milionů světelných let
M87 v objektivu EHT | zdroj: The Event Horizon Telescope

Dnešní den se do historie astronomie i fyziky zapíše zlatým písmem! Astronomové z projektu The Event Horizon Telescope totiž po desetiletí snahy zveřejnili první skutečný snímek bezprostředního okolí černé díry. Na první pohled nemusí rozmazaný objekt působit jako něco dechberoucího. Ve skutečnosti jde o další potvrzení platnosti Einstenovy teorie relativity i příslib budoucnosti astronomie.  

Pohlednice od M87 

Snímkování The Event Horizon Telescope (EHT) proběhlo už před dvěma lety a od té doby vědci analyzovali a spojovali získaná data. EHT totiž využíval precizně synchronizovanou soustavu teleskopů v různých částech planety k vytvoření "virtuálního" teleskopu o velikosti celé Země k tomu, aby pořídili obraz vzdáleného galaktického jádra.

Kooperace musela být bezchybná. Na projektu pracovalo přes 200 vědců z různé části planety a stál například i na tom, aby v průběhu snímkovacího týdne v oblasti všech daných observatoří panovalo dobré počasí.

Ve výsledku se podařilo vytvořit snímek supermasivní černé díry o hmotnosti 6,5 miliardy Sluncí v jádru vzdálené galaxie Messier 87. Samotnou singularitu samozřejmě spatřit nemůžeme - ta je a bude asi navždy ukryta za horizontem událostí, z něhož neunikne jediná částice.

Co však na snímku je vidět, je jak "stín" černé díry, tak i akreační disk materiálu kolem černé díry samotné. Pozorovat lze i matné výtrysky (jets) z obou polárních oblastí.

Pokud by EHT byl schopný dosáhnout lepšího rozlišení, vypadal by zřejmě snímek zhruba tak jako simulace uprostřed.

Realita vs. simulace Realita vs. simulace. Pro plný náhled rozklikněte | zdroj: The Event Horizon Telescope

Budoucnost astronomie již dnes

Není prozatím přesně jasné, nakolik snímek zachycuje okraj stínu a nakolik širší okolí. Vzhledem k nižší ostrosti a optickým jevům souvisejícím s extrémní gravitací si tak na další a přesnější pochopení přímého okolí černé díry budeme muset ještě počkat.

Je to poprvé, co se podařilo skutečně vytvořit snímek okolí černé díry - a snímek tak mimo jiné potvrzuje platnost Einsteinovy teorie relativity. Úspěch EHT tak například ilustruje vliv extrémní gravitace na zakřivení světla. Obecně odpovídá tomu, co teoretici odhadovali - především tak jde o další důležité potvrzení platnosti Einsteinových teorií i naší představy o černých dírách.

Ačkoliv může rozmazaný snímek působit snad poněkud antiklimaticky, důležité je, že představuje první úspěch EHT v přímém zobrazování velkých kosmických dálav. Delší snímkování a pokud možnost i s více teleskopy (popřípadě s teleskopy mimo Zemi) by nám v budoucnu mělo umožnit získávat podstatně ostřejší snímky.

Snímek černé díry v M87 bude možná ještě doostřen digitálními metodami, jednou však může sloužit jako podobná demonstrace pokroku stejně tak, jako první snímky Jupitera ve srovnání s dnešními záběry.

Nejnovější články