Badatelé digitálně rozbalili mumii ‚zlatého chlapce‘. Uvnitř spatřili zlatý poklad

25. 1. 2023 – 19:37 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Badatelé digitálně rozbalili mumii ‚zlatého chlapce‘. Uvnitř spatřili zlatý poklad
Sarkofág, mumie s maskou a CT skeny „zlatého chlapce“. | zdroj: Profimedia

Vědci vybavení moderní technologií nahlédli do útrob věhlasné mumie ze starověkého Egypta. Objevili v ní zlaté amulety, které měly zemřelému zajistit ochranu v posmrtném životě.

Současná věda pokládá rozbalování mumií za nepřijatelné. Pokud se mumie rozbalí a rozřeže, je znehodnocena. Navíc je takový postup hodnocen jako neetický.

Badatelé vybavení moderní neinvazivní technologií však řezat mumie nemusí. Mohou do nich nahlédnout pomocí výpočetní mikrotomografie.

Tato radiologická vyšetřovací metoda, zjednodušeně mikro-CT, dokáže pomocí rentgenového záření poskytnout až stokrát vyšší rozlišení než běžné lékařské CT. Zobrazí detailně nejen ostatky, ale také předměty, které mají pochovaní lidé na sobě nebo u sebe.

Nejnověji to dokládá analýza 2300 let staré mumie „zlatého chlapce“ ze starověkého Egypta.

Zlatý jazyk a zlatý skarabeus

Svou přezdívku získala mumie pro pozlacenou masku na obličeji. CT skeny však odhalily, že i uvnitř mumie se skrývá doslova „zlatý poklad“. Balzamovači do ní vložili 49 amuletů, z nichž 30 bylo vyrobeno ze zlata, nebo zdobeno zlatými prvky.

profimedia-0751317878 Mumie s pozlacenou maskou a vyznačenými amulety. | zdroj: Profimedia

Zlatého chlapce objevili v roce 1916 na hřbitově v jižním Egyptě. Od té doby ležel ve sklepě Egyptského muzea v Káhiře ve dvou rakvích – vnější s řeckým nápisem a ve vnitřním dřevěném sarkofágu.

Vědci předpokládají, že v době smrti bylo chlapci 14 nebo 15 let, protože se mu teprve prořezávaly zuby moudrosti. Zlatá maska upozorňovala na vysoké společenské postavení jeho rodiny.

Při analýze skenů, popsané ve studii v magazínu Frontiers of Medicine, vědci zjistili, že desítky amuletů, které se skládaly z 21 různých tvarů a velikostí, byly strategicky umístěny na jeho těle nebo uvnitř něj.

profimedia-0751317891 Prořezávající se zuby moudrosti „zlatého chlapce“. | zdroj: Profimedia

Mezi amulety, které měly chránit tělo a dodat mu vitalitu v posmrtném životě, byl zlatý skarabeus. Sochu posvátného brouka vložili balzamovači do těla na místo srdce. Obsahovala verše z „Knihy mrtvých“. Tento důležitý staroegyptský text pomáhal zesnulým v posmrtném životě.

Mumie měla v ústech také zlatý jazyk, který se vkládal do úst zemřelého, aby mohl při posledním soudu promlouvat s bohy.

Výbava pro poslední soud

Kromě amuletů na těle, zlatého jazyka a skarabea měl chlapec v rakvi bílé sandály. „Egypťané věřili, že si je zesnulý oblékne půjde v nich poslednímu soudu,“ cituje žurnál Live Science vedoucí výzkumu mumie Sahar Saleemovou, profesorku radiologie na lékařské fakultě Káhirské univerzity.

Egypťané své zemřelé na posmrtný život pečlivě připravovali. Cesta k němu byla plná úskalí. Zemřelý nejprve musel projít strastiplnou cestou podsvětím, po které následoval poslední soud.

Balzamovači a rodina zesnulého proto dělali vše, co bylo v jejich silách, aby duši pomohli dosáhnout posmrtného štěstí, což je patrné i na mumii „zlatého chlapce“.

Zdroje:
Live Science, Frontiers of Medicine

Nejnovější články