Bezemisní klenot. Vzducholoď na solární pohon obletí Zemi bez paliva

9. 10. 2023 – 17:45 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Bezemisní klenot. Vzducholoď na solární pohon obletí Zemi bez paliva
Vzducholoď Solar Starship One je představována jako výsledek více než desetiletého výzkumu. | zdroj: Profimedia

Vzducholoď Solar Airship One se pokusí o bezuhlíkový let kolem zeměkoule bez mezipřistání.

Letecká doprava na dlouhé vzdálenosti s nulovými emisemi je možná... Pokud ovšem nespěcháte.

Chystá se to dokázat projekt solární vzducholodě Solar Airship One, která má podniknout let kolem Země po rovníku bez mezipřistání. Její odysea má měřit zhruba 40 000 kilometrů a potrvá 20 dní.

Přes den budou solární panely Solar Airship One pohánět elektrické systémy vzducholodě a zároveň budou elektrolýzou vody získávat vodík pro noční let. V noci bude vodík protékat palivovým článkem a dodávat energii pro další let.

Zoufale pomalá, ale...

Vzducholoď je výsledkem více než desetiletého výzkumu Euro Airship ve spolupráci s mezinárodním týmem inženýrů a se společností Capgemini Engineering. Je představována jako klenot technologie, energetické účinnosti a bezpečnosti.

Solar_Starship_One_night Přes den budou solární panely vzducholodi získávat elektrolýzou vody vodík pro noční let. V noci bude vodík protékat palivovým článkem a dodávat energii pro další provoz. | zdroj: Profimedia

Bude měřit 151 metrů. Horní povrch o ploše 4 800 metrů čtverečních, což je se blíží rozloze fotbalového hřiště, pokryje solární fólie. Svůj let v blízkosti rovníku by vzducholoď měla absolvovat v roce 2026.

Letět má průměrnou rychlost 83 kilometry v hodině, což je necelá desetina rychlosti běžného dopravního letadla spalujícího fosilní letecký petrolej.

Zoufale pomalé, řeknete si. Zastánci projektu však upozorňují, že vzducholodě mají některé zásadní výhody. Třeba můžete přistát a odstartovat víceméně na libovolném místě, aniž byste potřebovali přistávací dráhu. Vzducholoď, na rozdíl od běžného letadla, nepotřebuje na zemi žádnou infrastrukturu.

Vskutku bezemisní?

S projekty dopravních vzducholodí se v posledních letech roztrhl pytel. AirYacht a Airlander usilují o vzkříšení vzducholodí jako formy luxusní osobní dopravy.

Stoupenci zelených zítřků věří, že velké vzducholodě plněné vodíkem jsou budoucností bezemisní nákladní dopravy. Unesou až desetkrát větší náklad než nákladní letadlo a dopraví ho na místo za čtvrtinovou cenu a desetkrát vyšší rychlostí než nákladní loď.

Solar Airship One je projektem, který zdůrazňuje schopnost vzducholodí létat šetrně k přírodě. Má však vady na kráse.

Společnost Euro Airship upozorňuje, že energie, kterou má Solar Airship One využívat, je obnovitelná, ale jedna klíčová složka obnovitelná není, upozorňuje magazín New Atlas. Její pevná konstrukce je vyplněna patnácti samostatnými obaly obsahujícími dohromady 50 000 metrů krychlových hélia.

Helium je přitom jediný prvek na Zemi, který je nenahraditelný, protože když unikne do vzduchu, stoupá přímo z atmosféry až do vesmíru.

Zdroje:

Nejnovější články