Bezos, pracháč z Amazonu, si splnil sen. Letěl na hranici vesmíru

20. 7. 2021 – 8:02 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Bezos, pracháč z Amazonu, si splnil sen. Letěl na hranici vesmíru
Start rakety New Shepard s prvními pasažéry. | zdroj: Profimedia

Vesmírná turistika se rozjíždí. Po společnosti Virgin Galactic uskutečnila první vyhlídkový let na suborbitální dráhu firma Blue Origin.

Nejbohatší, nejmladší a nejstarší. První let společnosti Blue Origin připomínal pohádku o Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém.

Blue Origin připravila na úterý 20. července první let své rakety New Shepard s pasažéry k hranici vesmíru. Ve vyhlídkové kabině umístěné na špici rakety letěl Jeff Bezos, zakladatel společnosti, její hlavní akcionář a nejbohatší člověk planety. Doprovodili ho jeho bratr Mark, bývalá pilotka Wally Funková a student Oliver Daemen.

Funková se ve svých 82 letech stala nejstarším člověkem ve vesmíru, Daemen zase nejmladším. Je mu teprve 18, avšak má už pilotní průkaz.

Nahlédli do vesmíru

Přímý přenos jste mohli sledovat tady. Nyní si můžete let pustit ze záznamu.

Bezos řekl, že o letu do vesmíru snil od pěti let. Teď si sen splnil. A ke cti mu slouží, že ho splnil i Funkové.

Tato pilotka a letecká instruktorka v šedesátých letech úspěšně absolvovala testy pro astronauty, ale NASA v té době ještě o ženy na palubě svých lodí neměla zájem. „Chtěla jsem se stát astronautkou, ale říkali mi: ‚Wally jsi dívka, tam nahoru nemůžeš,‘“ vzpomínala před letem.

Daemenovi koupil let v aukci jeho otec Joes, majitel investiční skupiny Somerset Capital Partners. Kolik zaplatil, nebylo zveřejněno.

profimedia-0622325123 crew Pasažéři v New Shepard - zleva Mark Bezos, Jeff Bezos, Oliver Daemen, Wally Funková. | zdroj: Profimedia

Let této pestré společnosti se uskutečnil 15 dnů poté, co multimiliardář odstoupil z pozice generálního ředitele Amazonu, který založil a jehož je hlavním akcionářem.

Start byl symbolicky stanoven na den 52. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci.

Televize CNN v této souvislosti upozornila, že Bezosův majetek, který převyšuje 200 miliard dolarů, je větší než náklady Američanů na program Apollo – a to i po započtení inflace. Program, který přivedl Ameriku na Měsíc, stál 19,4 miliardy v hodnotě dolarů z roku 1973. Přepočtena na hodnotu dnešních dolarů tato částka dosahuje 118,7 miliardy.

Malá raketa, slušná výška

Malá raketa s jedním motorem vynesla turisty z kosmodromu v západním Texasu do výšky 100 kilometrů, tedy na okraj vesmíru. Poté se oddělila od kabiny s pasažéry nazývané Crew Capsule a vrátila se na zem. Přistála v místě startu pomocí motoru.

Kabina pokračovala setrvačností do výšky zhruba 115 kilometrů, odkud pasažéři nahlédli do vesmíru i na Zemi, a přitom zažili stav beztíže.

Nad Kármánovou hranicí, která leží ve stokilometrové výšce a je všeobecně přijímaná jako předěl mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem, strávili pasažéři čtyři minuty. Nakonec kabina přistála na padácích.

profimedia-0622368654 flight New Shepard letí na suborbitální dráhu. | zdroj: Profimedia

New Shepard je znovupoužitelný systém založený na technologií VTVL (Vertical takeoff, vertical landing – vertikální vzlet, vertikální přistání). Skládá se ze dvou částí: z tlakové kabiny pro posádku a nosné rakety, která jako palivo do motoru používá zkapalněný vodík a kyslík. Plně ho ovládá palubní počítač, není řízen ze Země.

Let trval deset minut a všechny jeho fáze proběhly podle plánu. „Byl to vůbec nejlepší den,“ pravil nadšený Bezos poté, co vystoupil z kabiny.

Bezos poděkoval všem, kteří se na letu podíleli, ale i zaměstnanců firmy Amazon, na které zbohatl, a z jejichž zisků platil projekt rakety New Shepard. „Děkuji vám všem, vy jste to za to všechno zaplatili,“ poznamenal s úsměvem na rtech.

Musk povozí turisty čtyřikrát výš

Projekt vypadá bezpečně a spolehlivě. Blue Origin před touto misí od roku 2015 uskutečnil 14 zkušebních letů. Neúspěšný byl jen první, a to pouze částečně. Raketa při návratu havarovala, kapsle pro pasažéry však přistála bezpečně.

profimedia-0622368039 landing capsule Přistání na padácích. | zdroj: Profimedia

Let New Shepard se následoval devět dnů poté, co raketové letadlo Unity se dvěma piloty a čtyřmi pasažéry, mezi kterými byl Richard Branson, zakladatel a majitel společnosti Virgin Galactic, vyletělo na hranici vesmíru.

Letadlo se dostalo těsně nad 80 kilometrů nadmořské výšky, tedy pod Kármánovu hranici. Ve Spojených státech je už tato výška pokládána za počátek vesmíru.

Elon Musk však se svou společností SpaceX chystá ambicióznější let. V září chce vyslat plně turistickou posádku na několikadenní orbitální let na palubě lodi Crew Dragon.

profimedia-0622369790 after Jeff Bezdos (v klobouku), Wally Funová a Oliver Daemen po přistání. | zdroj: Profimedia

Bude to snad začátek „masové“ vesmírné turistiky? Poměřováno náklady letů se na orbitu se na to nedá sázet. Fyzika je neúprosná – k tomu, abyste dosáhli oběžné dráhy, potřebujete hromadu energie, potažmo paliva, a start na orbitu i návrat z ní jsou technicky náročné operace.

Rozhodne cena?

S Virgin Galactic a Blue Origin, přibude jednodušší, levnější, a tedy i dostupnější varianta „suborbitálního vesmíru na vlastní kůži“.

Zážitkové lety u Bransona nebo Bezose budou minimálně o řád levnější než výlety na orbitu. Blue Origin ještě cenu letenky nestanovila, Virgin Galactic je však prodává za 250 tisíc dolarů (asi 5,5 milionu korun). Zálohu už zaplatilo osm stovek zájemců včetně Lady Gaga, Rihanny, Justina Biebera, Toma Hankse i samotného Elona Muska.

Takže vzhůru do mikrogravitace!

Zdroje:
Nedd, Blue Origin

Nejnovější články