Snil o tom od pěti let. Jeff Bezos poletí ve vlastní lodi do vesmíru

7. 6. 2021 – 17:30 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Snil o tom od pěti let. Jeff Bezos poletí ve vlastní lodi do vesmíru
Jeff Bezos před raketou New Shepard. Její jméno odkazuje na astronauta Alana Sheparda, který 5. května 1961 (23 dní po letu Jurije Gagarina) nahlédl do vesmíru během letu po balistické křivce. | zdroj: Profimedia

Bude to milník vesmírné turistiky: Do vesmíru se vydá jeden z jejích propagátorů a jeden z nejbohatších lidí planety Jeff Bezos.

Ještě nevíte, kam v létě vyrazit na dovolenou? Zakladatel a majitel Amazonu Jeff Bezos v tom má jasno – splní si svůj dětský sen a odskočí si do vesmíru ve vlastní lodi.

Jeho výlet potrvá jen deset minut a několik vteřin, ale bude stát za to. Ke hvězdám Bezos odstartuje 20. července v kapsli umístěné na špici rakety New Shepard, kterou projektovala a postavila jeho společnost Blue Origin.

První člověk ve vlastní raketě

Bude to první let společnosti Blue Origin s posádkou a Jeff Bezos bude první pasažér. Uskuteční se 15 dnů poté, co multimiliardář odstoupí z pozice šéfa Amazonu. K letu přibere Jeff svého bratra Marka.

Bratry Bezose doprovodí ještě dva pasažéři. Jeden vzejde z online aukce vesmírné letenky. Dosud se do ní zapojilo víc než šest tisíc uchazečů a nejvyšší nabídka zatím dosáhla hodnoty 2,8 milionu dolarů. Vítěz bude znám 12. června. Druhého vybere sám Jeff.

Průběh letu ukazuje video zachycující test z října loňského roku.

Malá raketa s jedním motorem vynese turisty z kosmodromu v západním Texasu do výšky 100 kilometrů, tedy na okraj vesmíru. Poté se oddělí od kapsle s pasažéry a vrátí na zem. Přistane v místě startu pomocí motoru.

Kapsle bude pokračovat setrvačností do výšky zhruba 115 kilometrů, odkud pasažéři nahlédnou do vesmíru i na Zemi, a přitom zažijí stav beztíže.

Nad Kármánovou hranicí, která leží ve stokilometrové výšce a je všeobecně přijímaná jako předěl mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem, stráví pasažéři čtyři minuty. Nakonec, jak je patrné z videa, přistane kapsle na padácích.

Riskantní let?

Projekt vypadá bezpečně a spolehlivě. Blue Origin od roku 2015 uskutečnil 14 zkušebních letů. Neúspěšný byl jen první, a to pouze částečně. Raketa při návratu havarovala, kapsle pro pasažéry však přistála bezpečně.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jeff Bezos (@jeffbezos)

Jeff Bezos oznámil svůj let v pondělí na Instagramu. Ve videu říká, že o letu do vesmíru snil od pěti roků a poletí s bratrem Markem. „Bude to to největší dobrodružství s mým největším přítelem… Když člověk uvidí Zemi z vesmíru, úplně to změní jeho vztah k domovské planetě a k celému lidstvu,” říká Bezos ve videu.

New Shepard je znovupoužitelný systém založený na technologií VTVL (Vertical takeoff, vertical landing – vertikální vzlet, vertikální přistání). Skládá se ze dvou částí: z tlakové kabiny pro posádku a nosné rakety, která jako palivo do motoru používá zkapalněný vodík a kyslík. New Shepard plně ovládá palubní počítač, není řízen ze Země.

Bezos však nechce do vesmíru jen nakukovat. Jeho ctižádost je větší. Firma Blue Origin chystá další vesmírné projekty, například velkou raketu New Glenn, poháněnou metanovými motory.

profimedia-0326973017 Kresba, která zachycuje chvíli krátce po oddělení rakety od kapsle. | zdroj: Profimedia

Turistické výlety na suborbitální dráhu nepřipravuje jen Bezos, ale třeba i britský miliardář Richard Branson. Raketové letadlo Unity jeho společnosti Virgin Galactic před dvěma týdny úspěšně absolvovalo první ze tří letových testů, při kterém se dostalo do téměř devadesátikilometrové výšky. Během testu, který se blížil trajektorii budoucích letů s pasažéry, dosáhl letoun trojnásobku nadzvukové rychlosti a nakonec se klouzavým letem vrátil na zem.

První komerční let na pokraj vesmíru by Virgin Galactic chtěla uskutečnit koncem tohoto roku. Zatím si letenky na palubu letounu rezervovalo šest stovek zájemců.

profimedia-0326972628 Interiér kapsle, ze které turisté nahlédnou do vesmíru a ve které zažijí stav beztíže. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
CNN, Blue Origin

Nejnovější články