Richard Branson doletěl v raketovém letadle na hranici vesmíru

11. 7. 2021 – 15:12 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Richard Branson doletěl v raketovém letadle na hranici vesmíru
VSS Unity. | zdroj: Profimedia

Vesmírná turistika v létajících strojích soukromých společností se rozjíždí. 

Raketové letadlo Unity se dvěma piloty a čtyřmi pasažéry, mezi kterými byl Richard Branson, zakladatel a majitel společnosti Virgin Galactic, v neděli 11. července vyletělo na hranici vesmíru.

První let Unity s pasažéry jste mohli sledovat ve streamovaném videu. Tady je záznam klíčových okamžiků letu:

Byl to první let, který následoval poté, co Bransonova společnost Virgin Galactic od Federální letecké správy dostala v červnu licenci pro lety na suborbitální dráhu s turisty. 

Zatím si letenky na palubu raketového letounu (miniraketoplánu), které jim umožní nahlédnout do vesmíru a zažít několik minut beztíže, koupilo šest stovek zájemců včetně Lady Gaga, Rihanny, Toma Hankse, Brada Pitta anebo Justina Biebera.

Průběh letu je patrný z obrázku v následujícím tweetu:

Mateřská loď Eve nejprve vynesla raketové letadlo ze základny Spaceport America ve státě Nové Mexiko do výšky patnácti kilometrů. Tam se Unity odpoutala, zažehla raketové motory a nad americkým státem Nové Mexiko trojnásobkem nadzvukové rychlosti vyletěla do výšky 86,13 kilometru. Potom se klouzavým letem vrátila na zem - na Spaceport America.

Celý let trval hodinu. Z toho necelých šest minut strávili pasažéři ve stavu beztíže.

U22-Header-1600x900 Pasažéři zážitkového letu, který olízl vesmír: Zleva Colin Benneth, Beth Mosesová, Sirisha Bandla a Richard Branson. | zdroj: Virgin Galactic

Vyzkoušel si to na vlastní kůži

„Jednoduše jsem chtěl vyzkoušet Unity na vlastní kůži – dřív, než do ní pustím další turisty,“ řekl Branson, který příští týden završí 71 let. Majitel značky Virgin, která zahrnuje více než 400 společností, už v minulosti na kitesurfu přeletěl La Manche a pokusil se obletět svět v horkovzdušném balonu.

Je to každopádně úspěch projektu Virgin Galactic, který popisuje následující video a který na začátku zabrzdila havárie první Bransonovy vesmírné lodě v roce 2014. Loď se rozpadla krátce po startu. Hlavní pilot tehdy utrpěl vážná zranění, kopilot zahynul. 

Miliardář Branson svým letem přeskočil jiného miliardáře, jednoho z nejbohatších lidí planety Jeffa Bezose. Zakladatel a hlavní akcionář Amazonu se do vesmíru vydá 20. července v kapsli umístěné na špici rakety New Shepard, kterou projektovala a postavila jeho společnost Blue Origin.

Bude to první let společnosti Blue Origin s posádkou a Jeff Bezos bude první pasažér. Uskuteční se 15 dnů poté, co multimiliardář odstoupil z pozice šéfa Amazonu.

Když si miliardáři poměřují... ehm, nadmořskou výšku

Bezos už poukázal na to, že Branson do vesmíru vlastně nedoletí, protože jeho raketový letoun nepřekoná výšku 100 kilometrů, tedy většinově uznávanou hranici, na které začíná vesmír.

Ve Spojených státech je však za tuto hranici pokládána už výška 80 kilometrů. A právě nad Amerikou Branson letěl.

Zdroje:
Virgin Galactic, Nedd

Nejnovější články