Americký návrat na Měsíc zařídí Musk a jeho SpaceX. Za pakatel

16. 4. 2021 – 23:56 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Americký návrat na Měsíc zařídí Musk a jeho SpaceX. Za pakatel
Muskův Starship na povrchu Měsíce. | zdroj: SpaceX

Amerika se vrací na Měsíc. Její comeback bude mít v popisu práce… Očekávali jste snad, že to bude někdo jiný než vizionář Elon Musk se svou společností SpaceX?

SpaceX získala od NASA kontrakt za 2,9 miliardy dolarů. Americká vesmírná agentura ji vybrala za jediného dodavatele pro výrobu lunárního modulu (Human Landing System) v program Artemis, jehož cílem je obnovit pilotované lety na Měsíc.

Třetí nejbohatší člověk planety (podle magazínu Forbes) tak vyřadil ze soutěže nejbohatšího – Jeffa Bezose, jehož Blue Origin skončil mezi poraženými, stejně jako dceřinou společnost firmy Leidos, podnik Dynetics.

Elon byl nejlevnější

NASA loni přidělila zmíněným třem společnostem 967 milionů dolarů a desetiměsíční smlouvy pro zahájení prací na lunárním modulu. SpaceX získala nejnižší sumu 135 milionů dolarů, přesto s projektem pokročila nejdál. Svou Starship už testuje.

Zatím to jsou jen prototypy, které létají do výšky pouhých deseti kilometrů – a vybuchují. Musk však chce s lodí Starship, konstruovanou tak, aby kolmo přistála na Zemi, Marsu nebo Měsíci, letět už letos v létě na oběžnou dráhu.

Co je také podstatné, SpaceX nabídla vývoj lunárního modulu za 2,9 miliardy dolarů, což bylo pod požadavky konkurentů.

Většina expertů nicméně očekávala, že NASA vybere dva ze tří soutěžících týmů, aby program zůstal konkurenční. Rozpočet je však napjatý, a tak si agentura nemohla dovolit dál platit dva vývojové týmy.

profimedia-0594767170 Raketa SLS. Tak bude začínat let na Měsíc. | zdroj: Profimedia

Kongres dal NASA v prosinci na vývoj lunárního na tento rozpočtový rok 850 milionů dolarů, zatímco agentura požadovala 3,2 miliardy.

Na Měsíc s přestupem

Program návratu Američanů na Měsíc je pojmenovaný Artemis po řecké bohyni Měsíce. Počítá s tím, že astronauti odstartují v lodi Orion, kterou vynese do vesmíru raketa SLS. V ní doletí ke stanici Gateway na oběžné dráze Měsíce. Tam se přesunou do lunárního modulu (Muskovy Starship) a s ním přistanou na Měsíci. Zpátky poletí v opačném pořadí.

NASA původně počítala s přistáním člověka na Měsíci v roce 2024. Dá se však předpokládat, že tento termín se posune ke vzdálenějšímu datu.

Zdroje:

Nejnovější články