Budeme cestovat v čase? Matematika dává naději, že to nemusí být sci-fi

1. 1. 2022 – 17:04 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Budeme cestovat v čase? Matematika dává naději, že to nemusí být sci-fi
Vesmírná loď mířící do červí díry. | zdroj: Profimedia

Matematicky vzato, cestovat časem je možné a nemusíme při tom měnit chod dějin. Naznačila to teorie talentovaného fyzika. Zbývá „maličkost“ – sestrojit stroj času.

Cestování v čase je oblíbeným námětem sci-fi povídek, knih a filmů. Popsal ho například Ray Bradbury v povídce Burácení hromu, zabývaly se jím filmy Terminátor či Návrat do budoucnosti.

Jenže myšlenka na cesty do minulosti nedává spát ani teoretickým vědcům. Patří k nim Australan Germain Tobar. Tento student fyziky zaujal vědecký svět tím, jak se vypořádal s časovým paradoxem, který by při cestě do minulosti mohl nastat.

Můžete se v minulosti zastřelit?

Časový paradox je stav, kdy cestování v čase reakce zruší akci, která ji vyvolala. Dá se jednoduše popsat jako stav, kdy při cestování v čase reakce zruší akci, která ji vyvolala. Jako příklad lze uvést člověka, který cestuje do minulosti a potká tam sebe mladšího z doby ještě před tím, než cestu podnikl. Pokud by přitom svoji mladší verzi zabil, nemohl by do minulosti cestovat a zneškodnit sám sebe.

Někdy se časový paradox nazývá paradoxem dědečkovým. Jako příklad se při tom zmiňuje cestovatel, který na výpravě do minulosti zabije svého dědečka, který dosud s babičkou nezplodil jeho otce. Pak by tedy cestovatel měl přestat existovat. A stačilo by, kdyby prostě dědečkovi zabránil seznámit se s babičkou.

Germain Tobar však dědečkův paradox a jiné bolehlavy cestování v čase svým matematickým modelem, který najdete v žurnálu Classical and Quantum Gravity, šikovně obchází.

„Podle klasické dynamiky můžete znát celou historii nějakého systému, pokud znáte jeho současný stav. I Einsteinova teorie relativity připouští možnost, že může existovat zvláštní forma cestování v čase, že se událost může nacházet zároveň ve své minulosti i současnosti,“ vysvětluje australský matematik.

Na základě současných teorií by cestu časem měly umožnit červí díry, mosty mezi prostorem a časem. Nejprve musíte (třeba zítra) vytvořit červí díru, abyste skrz ni (třeba pozítří) mohli cestovat do včerejška. Pokud takovou červí díru nevytvořil váš dědeček, nemůžete se vrátit ho zabít. 

profimedia-0245853408 cz Červí díra, hypotetický objekt vytvořený schopností časoprostoru utvořit „zkratku“ přes prostor a čas, poprvé popsaný roku 1935 Albertem Einsteinem a Nathanem Rosenem. | zdroj: Profimedia

Podle Tobarova modelu by se časoprostor, tedy základní předivo vesmíru, mohl přizpůsobit tak, aby se paradoxům vyhnul. Tolbarův model vytváří antiparadox založený na cestě do minulosti s cílem na základě budoucích poznatků vyhubit nějakou nemoc, třeba covid-19. 

Pokud by se to podařilo, neměl by cestovatel z budoucna vlastně potřebu vracet se v čase. Tobarův matematický model však naznačuje možnost, že by se choroba rozšířila jinými způsoby a cokoli by cestovatel udělal, nezabránilo by nemoci, aby se rozšířila. 

Podobně by dopadl rovněž dědečkův paradox. Mohli byste vystřelit na svého dědečka, ale on by prostě přežil.

V Tobarově matematickém modelu by zkrátka cestovat časem mělo být možné, aniž by se tím cokoli změnilo. Cestovatelé v něm mají svobodu a mohou si dělat, co chtějí, paradoxy přitom nevytvoří. Žádný paradox nevzniká, čemuž se dá říct antiparadox.

Nastupovat do časostroje!

Ačkoliv to zní spíše jako námět sci-fi bijáku, Tobarova úvaha má formu matematického důkazu. A to vždy může, i když nemusí, vést k potvrzení také mimo svět teorií.

„Matematicky to dává smysl,“ potvrdil vedoucí Tobarovy studie Fabio Costa z Queenslandské univerzity.

Nedá se pochopitelně očekávat, že z Tobarovy teorie jednou postavíme stroj času. Ale pokud by se to přece jen jednou podařilo, může nás třeba uklidnit, že běh dějin by se podle této studie změnit nepodařilo.

Zdroje:
Classical and Quantum Gravity

Nejnovější články