Černý týden kosmonautiky: mrtvý pilot, škody za miliardu dolarů

4. 11. 2014 – 20:15 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Černý týden kosmonautiky: mrtvý pilot, škody za miliardu dolarů
Trosky letounu SpaceShipTwo v Mohavské poušti | zdroj: Wikipedia

Když jsme minulý čtvrtek psali o výbuchu nosné rakety Antares, nikdo netušil, že den nato dojde k neštěstí daleko tragičtějšímu. Havárie cestovního raketoplánu SpaceShipTwo si vyžádala život jednoho z pilotů, zatímco druhý leží vážně zraněný v nemocnici.

Je to těžká rána, ale také připomínka, že cestovat do vesmíru ještě nějaký čas nepůjde „jen tak“. Po selhání rakety, provozované společností Orion, postihlo neštěstí i dalšího velkého hráče z řad soukromých firem, pokoušejících se dobýt vesmír – Virgin Galactic.

Jejím zakladatelem je miliardář a dobrodruh Richard Branson, který odnoži svého impéria vytkl za cíl přijít s letounem, schopným dosáhnout hranic zemské atmosféry. Dosavadním výsledkem byl prototyp SpaceShipTwo. Ten je nejprve sesterským letadlem WhiteKnightTwo vynesen do výšky jedenácti kilometrů a odtud už se do výšek stokilometrových vydává silami svého raketového motoru.

SpaceShipTwo v závěsu pod WhiteKnightTwo zdroj: Wikipedia

Ambiciózní cesta vstříc vesmírnému turismu utrpěla první ránu ještě v hangáru: před sedmi lety explodovala palivová nádrž a výbuch tři zaměstnance zabil a další tři zranil. Dál ale následovaly jenom samé úspěchy. Model nazvaný VSS Enterprise absolvoval přes padesát klouzavých letů a loni v srpnu byl poprvé testován i let na raketový pohon.

SpaceShipTwo se spuštěným raketovým motorem zdroj: Wikipedia

O rok a několik měsíců později ale přichází šok: 31. října se jedenáct sekund po odpoutání od nosného letounu VSS Enterprise láme, pilot Peter Siebold uniká na padáku, ale jeho kolega Michael Alsbury to štěstí nemá. Výsledek? Jeden mrtvý, jeden těžce raněný a stroj za 400 milionů dolarů na kusy, roztroušené v Mohavské poušti.

Virgin Galactic samozřejmě čekají týdny a možná měsíce usilovného pátrání po příčině nehody. Podle předběžných zpráv došlo k předčasnému sklopení ocasních křidélek, ale jestli šlo o chybu pilotů, nebo selhání techniky, to odhalí až důkladná analýza letových dat i nalezených součástí zničeného stroje.

Zůstává také otázkou, jaký dopad bude mít tak výrazná tragédie na projekt, který už dávno přetahuje svůj původní harmonogram i rozpočet. Zámožnému Bransonovi sice jen tak nedojdou peníze, ale mohla by mu – a stovkám slavných klientů v pořadníku na první turistický let – dojít trpělivost. Jak ale v rámci jedné z mnoha kondolencí uvedl kanadský kosmonaut Chris Hadfield, průkopnická činnost se bohužel neobejde bez obětí.

zdroj: YouTube

Hadfieldova coververze slavného hitu z konce 60. let, pořízená během kosmonautova loučení s Mezinárodní vesmírnou stanicí, nám dojemným způsobem dokládá, že tyto oběti nebyly přineseny nadarmo.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články