Chystá se high-tech expedice k nejslavnějšímu z neobjevených vraků

22. 7. 2021 – 23:08 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Chystá se high-tech expedice k nejslavnějšímu z neobjevených vraků
Legendární Endurance před svým potopením. | zdroj: Profimedia

Expedice vybavená špičkovými technologiemi se pokusí zmapovat vrak lodi legendární polární výpravy.

Nejslavnější vrak lodi, jejíž poloha dosud nebyla objevena, leží na dně Weddellova moře u Antarktického poloostrova. Jsou jím trosky třístěžňové plachetnice Endurance.

Loď zmizela během výpravy polárníka Ernesta Shackletona v letech 1914 až 1917. Od té doby se ji vypravilo hledat několik expedic. Marně.

Nyní se k ní chystá se svým týmem už podruhé John Shears, informuje na svém serveru stanice BBC. Tento geograf a objevitel vybavený nejmodernější technikou je přesvědčen, že bude úspěšný.

Dobrodružství v zajetí ker

Ernest Shackleton a antarktická expedice, kterou podnikl v letech 1914 až 1917, patří k největším dobrodružstvím v dějinách polárních výprav.

Ir plující se sedmadvacetičlennou posádkou pod britskou vlajkou měl za cíl jako první přejít Antarktidu přes pól. Loď Endurance však pouhý den plavby od antarktických břehů uvěznily kry a polárníci museli bojovat o holý život.

Po devět měsíců odnášel plachetnici led od Antarktidy, až ji rozdrtil a potopil. Polárníci se zachránili na člunech, na nichž se dostali na Sloní ostrov.

Jejich kapitán Shackleton nechal na ostrově většinu své výpravy, s primitivní navigací a pěti nejlepšími mořeplavci ve vratké šestimetrové loďce doplul na víc než tisíc kilometrů vzdálený ostrov Jižní Georgie, kde tehdy měli své základny norští lovci velryb. Odtud přivedl záchranu.

Způsob, jakým Britové rok a půl vzdorovali polárnímu prostředí s teplotami přes minus 20 stupňů a větry o rychlosti přes 110 kilometrů v hodině, je pokládán za etalon hrdinství.

profimedia-0499059965 Polárníci v jedné z kajut Endurance, která jim pomohla přečkat krutou zimu. Přezdívali jí Ritz. | zdroj: Profimedia

Zvládne to ponorka od Saabu?

Místo, kde se Endurance potopila, je známé. Zaměřil ho kapitán plavidla Frank Worsley pomocí sextantu. Avšak dostat se do této části Weddellova moře je obtížné i pro moderní ledoborce.

K předpokládanému místu vraku, který leží v hloubce kolem tří kilometrů, vyslali Shearsovi lidé při první výpravě automatickou ponorku. Avšak ztratili s ní kontakt.

Tentokrát se Shears do pátrání vydá s novou a modernější technikou. Na palubě lodi Agulhas II povezou revoluční autonomní ponorku Sabertooth od společnosti Saab osazenou kamerami a lasery, která je schopna potápět se do velkých hloubek. Platí za nejvyspělejší techniku svého druhu.

profimedia-0357172106 Ernest Shackleton odplouvá na člunu pro záchranu. | zdroj: Profimedia

Šance na úspěch má posílit nepřetržitý přísun dat ze satelitu. Nová mise bude tyto mapy získávat ze satelitu TerraSAR-X , který umožňuje pořizovat radarová data s prostorovým rozlišením až jednoho metru.

Shears a spol. se nechystají z lodi cokoli vyzvedávat. Podle mezinárodní smlouvy o Antarktidě je vrak historickou památkou, kterou je zakázáno narušit.

„Až vrak budeme moci identifikovat, prozkoumáme ho a pomocí laserů vytvoříme detailní 3D skeny. Doufáme, že to budeme moci vysílat,“ řekl Shears stanici BBC.

Zdroje:
BBC, Wikipedia, Nedd

Nejnovější články