Číňané nekontrolují let rakety, její trosky se zřítí na Zemi. Kdy a kde?

4. 5. 2021 – 18:17 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Číňané nekontrolují let rakety, její trosky se zřítí na Zemi. Kdy a kde?
Raketa Dlouhý pochod vynášející první modul čínské orbitální stanice. | zdroj: Profimedia

Zažijeme čínskou ruletu. Z nebe budou za několik dnů pršet kusy čínské rakety. Nikdo přesně neví, kdy to bude a kam trosky dopadnou. (AKTUALIZOVÁNO)

Čínská raketa Dlouhý pochod 5B ve čtvrtek 29. dubna vypustila do vesmíru první modul orbitální stanice Nebeská harmonie (Tchien-che 1). Teď se její první stupeň, třicet metrů dlouhý kolos, který váží na Zemi 21 tun, vrací do atmosféry a nikdo nedokáže učit, kam trosky dopadnou.

Číňané raketu zjevně nemají pod kontrolou. 

Poté, co se od modulu odpojila a sama na oběžné dráze zůstala, experti očekávali, že začne řízeně sestupovat. To se však nestalo.

Číňané patrně takový manévr ani neměli v plánu, píše web SpaceNews a upozorňuje: „Bude to jeden z největších případů nekontrolovaného návratu kosmického zařízení, které by mohlo dopadnout do obydlené oblasti.“ Průlet atmosférou podle něj přečkají součásti z tepelně odolných materiálů, jako jsou nádrže a trysky vyrobené z nerezové oceli nebo titanu. 

Čínská ruleta

Určit dráhu klesající rakety je obtížné, téměř nemožné, protože výpočet účinku atmosférického odporu na těleso zahrnuje příliš mnoho neznámých. Atmosféra Země se například může rozpínat nebo smršťovat vlivem sluneční aktivity. Můžete však sledovat aktuální místo, kde raketa letí s vyznačením její trajektorie na webu N2YO.

Z předběžné kalkulace korporace Aerospace vyplývá, že raketa se bude vracet do atmosféry 10. května a její trosky, pokud na Zemi skutečně dopadnou, by měly Česko minout.

Server SpeceNews odhaduje, že trosky nejspíš spadnou do oceánů, které pokrývají 70 procent povrchu planety. Pravděpodobnost, že úlomky z vesmíru někoho zasáhnou, je mimořádně nízká, experti ji odhadují na jedna ku několika bilionům.

Kde hrozí trosky?

Astronom Jonathan McDowell nicméně připomíná, že neřízené návraty tak velkých těles na Zemi jsou v posledních desetiletích neobvyklé. Na twitteru k tomu píše: „Let rakety CZ-5B je prvním od roku 1990, kdy se neplánoval řízený návrat tělesa s hmotností nad 10 tun. U DOS-6 (Saljut-7), STS-107 a Fobos-Grunt byl neřízený návrat způsoben poruchami.“

Astronom kromě toho připomíná, že loni v květnu, když letěl Dlouhý pochod 5, několik jeho částí přestálo průlet atmosférou a při pádu poškodilo domy v Pobřeží slonoviny. Naštěstí způsobily jen materiální škody. Tehdy se však návrat snažili Číňané řídit. Nepovedlo se.

Také před třemi lety nekontrolovatelně spadl do Pacifiku prototyp čínské orbitální stanice. Stalo se to poté, co s ním řídící centrum ztratilo kontakt.

Evropská vesmírná agentura na svém webu píše, že nyní má Dlouhý pochod orbitální sklon 41 stupňů. To znamená, že v rizikové zóně jsou třeba město New York, jižní Chile, Wellington na Novém Zélandu a Peking. Určitou hrozbou mohou být trosky rakety také v evropských státech - ve Španělsku, Portugalsku a Řecku.

--------------------------------------------------------

Konec příběhu:

Trosky sestupující čínské rakety dopadly v neděli 9. května ve 4:24 SELČ do Indického oceánu západně od souostroví Maledivy. 

Zdroje:
SpaceNews

Nejnovější články