Padající ruská raketa rozzářila oblohu a šokovala Australany

23. 5. 2020 – 14:30 | Vesmír | ave | Diskuze:

Padající ruská raketa rozzářila oblohu a šokovala Australany
Padající třetí stupeň Sojuzu | zdroj: YouTube

Unikátní světelnou show zachytila amatérská videa.

Ohromná ohnivá koule s dlouhým planoucím ocasem přeletěla po obloze jihovýchodní Austrálie a Tasmánie. Web australského deníku Age napsal, že obyvatelé měst Rochester, Kyneton, Echuca a Cashmore v australském státu Victoria zůstávali stát na ulicích a s úžasem pozorovali neobvyklý výjev. Jedni byli vyděšeni, druzí okouzleni a nadšeni.

Ohnivá koule se na nebi objevila v pátek v noci východoaustralského času, tedy v pátek dopoledne SELČ. Následující video natočila Mel Aldridgeová...

zdroj: YouTube

 ... a další video, natočené z jiného úhlu, vyvěsil na Twitter Tom Toose.

Lidé zprvu předpokládali, že za světelnou show je neobyčejně velký meteor. Záhy však astronomové upozornili, že oblohu prozářila ruská raketa Sojuz vracející se do atmosféry.

"Rusové vypustili z kosmodromu Pleseck raketu Sojuz s armádním satelitem Kosmos. Třetí stupeň rakety klesal ze suborbitální dráhy podél východního pobřeží Austrálie a dopadl jižně od Tasmánie," vysvětili deníku Age Perry Vlahos, viceprezident Astronomické společnosti státu Victoria.

Na druhém videu od Toma Toose si můžete povšimnout, jak se raketa rozpadá a jak se od ní oddělují jednotlivé díly.

Astronomové ujistili, že to zjevně nebyl nekontrolovaný pád, ale návrat nepotřebného vesmírného haraburdí po pečlivě vyměřené trajektorii. Podivili se však tomu, že dráha, po které padal odpad, vedla blízko pobřeží a Rusové na to Australany předem neupozornili.

Zdroje:
ABC Melbourne, The Age

Nejnovější články