Články autora: Martin Bach

Příroda

Bizarní pták z ráje. Přežije rok 2100?

Je to stvoření neuvěřitelných barev a tvarů s ocasními pery připomínajícími spirálovou pružinu. Jednou může zmizet spolu s pralesy, které obývá.
Člověk

Nepodléhejte panice, tyto optické iluze mají vysvětlení

Lidský mozek je tak snadné obelhat. Přesvědčte se o tom v devíti příkladech, které dokážou využít jeho slabiny.
Příroda

Seznamte se s nejpodivnějším ptákem na světě

Žije v pralesích indonéských ostrovů Batanta a Wigeo, živí se hmyzem a ovocem a poprvé ji popsal Charles Lucien Bonaparte. Cicinnurus respublica, tedy rajka republikánská, je jedním z nejpodivnějších ptáků na Zemi. Hraje doslova všemi barvami.
Člověk

Podívejte se na úžasné optické iluze

Lidský mozek je nejsložitějším a zároveň nejzáhadnějším orgánem, jaký kdy příroda vytvořila. Přesto je velmi snadné jej obelhat a přimět jej zpracovávat údaje odlišně od skutečnosti. Optické iluze nám berou dech a nabízejí skvělou zábavu, zároveň ale pomáhají odhalovat tajemství mozku.
Člověk

Kdy má Cheryl narozeniny? Vyřešte logickou úlohu, která letí internetem

Když známý singapurský televizní hlasatel Keneth Kong vyvěsil na Facebook stránku z jedné učebnice matematiky, netušil, jakou mánii způsobí. Kong se ptal svých fanoušků na její řešení a poznamenal, že úloha pochází z učebnice pro žáky páté třídy. Otázka se začala během několika dnů šířit po internetu rychlostí blesku a o odpovědi na ní spekulují stovky tisíc lidí.
Vesmír

Matička Země pod palbou z vesmíru

Srážka s obrovským asteroidem a konec života na Zemi tak, jak jej známe, je oblíbeným námětem hollywoodských filmů i více či méně populárně-vědeckých dokumentů. Co byste ale řekli tomu, že Země byla jen během posledních dvaceti let terčem pro nejméně 556 vesmírných projektilů? A co kdybychom vám ukázali i mapu?