Bizarní pták z ráje. Přežije rok 2100?

3. 1. 2021 – 9:10 | Příroda | Martin Bach | Diskuze:

Bizarní pták z ráje. Přežije rok 2100?
Rajka republikánská - pták, kterého naleznete pouze na dvou ostrovech. | zdroj: Wikipedia Commons

Je to stvoření neuvěřitelných barev a tvarů s ocasními pery připomínajícími spirálovou pružinu. Jednou může zmizet spolu s pralesy, které obývá.

Nejbizarnější pták světa žije na indonéských ostrovech Batanta a Wigeo, v ráji téměř nedotčeném člověkem.

Bizarní je i jeho jméno - Cicinnurus respublica, tedy rajka republikánská. Ptáka tak nazval Charles Lucien Bonaparte, Napoleonův synovec a nadšený stoupenec republikánského zřízení. Opeřenec z politické nálepky nejspíš není šťastný. Avšak mohl by být ještě rád, že ho nepojmenoval někdo z příbuzenstva Vladimira Iljiče Lenina.

Český druhový název této rajky je 'holohlavá' a nutno uznat, že je mnohem výstižnější.

Ve videu je patrné, že v pralese vskutku vyniká, sotva byste tam nalezli okázalejšího tvora. 

Hned, jak se vynadíváte na pestrobarevné peří a ocas zvláštní rajky, uvědomíte si, že její hlava je takřka peří prostá. Jediná pírka, která má rajka na hlavě, seskupila evoluce do tenkých černých proužků, které se jí táhnou po jinak holé lebce.

Kůže rajky na hlavě je přitom skoro tyrkysová a při vhodném odrazu světla svítí daleko do dálky. Proč tomu tak je?

Barvu kůže v tomto případě neurčuje pigment – je strukturální a výsledný odstín je tedy důsledkem fyzikálních jevů provázejících styk světelných paprsků s povrchem kůže.

Na zádech má rajka holohlavá nádherné svítivě žluté a rudé skvrny, které jsou tentokrát tvořeny pigmentem a nejsou tedy odvislé od osvětlení. Na druhou stranu, podivně tvarovaná ocasní pera rajky mohou projít změnou od čistě černé po blýskavě modrou.

Výsledný umělecký dojem ještě podtrhují proměnlivě modré nohy a peří na prsou, které rajka dokáže při námluvách proměnit z černého na zářivě zelené. Takže by vás už ani nemělo překvapit, že vnitřek zobáku rajky holohlavé je rovněž barevný. 

Ptáka, který živí se hmyzem a ovocem, eviduje Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) ve skupině 'téměř ohrožených druhů'. S tím, jak na ostrovech Batanta a Wigeo rychle mizí pralesy, ve kterých žije, se však dá tušit, že se brzy přesune do kategorie ohrožených druhů.

Zdroje:
iO9, Lab of Ornitology

Nejnovější články