Člověk blízký robotu. Éra ‚vylepšených lidí‘ je na dosah

9. 3. 2023 – 19:50 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Člověk blízký robotu. Éra ‚vylepšených lidí‘ je na dosah
Vaše dovednosti může zvýšit třeba druhý palec ovládaný tlakovými senzory. | zdroj: Profimedia

Musíme spoléhat pouze na matku přírodu a její evoluci? Vylepšení těla pomocí robotických částí může zvýšit vaše schopnosti, upozorňují výzkumníci.

Ať už pečujete o děti, operujete pacienta nebo vaříte nedělní oběd, je mnoho příležitostí, kdy by se vám hodil pár rukou navíc. Že to je sci-fi?

Kdepak. Takové vylepšení lidí je už na obzoru, upozorňují výzkumníci citovaní v sekci Science deníku The Guardian a naznačují, že jsou schopni navrhnout další robotické části těla, které by zdokonalily naše schopnosti.

Potřebujete ruku navíc?

„Technologie, kterou se zabýváme, povyšuje naše schopnosti na vyšší úroveň,“ říká profesorka kognitivní neurovědy na Cambridgeské univerzitě Tamar Makinová. „Pokud chcete mít při vaření v kuchyni ruku navíc, abyste mohli míchat polévku a zároveň krájet zeleninu, mohli byste získat možnost nosit a samostatně ovládat další robotickou končetinu," upozorňuje vědkyně.

Dani Clodeová, designérka a spolupracovnice profesorky Makinové už vytvořila palec vytištěný na 3D tiskárně, který je možné přidat k jakékoli ruce.

Přídavný palec by podle Makinové mohl být užitečný například pro číšníky, kteří nosí talíře, nebo pro elektroinženýry při pájení. Jiné robotické části těla by mohly být navrženy pro další typy prací.

Například přídavná ruka může stavebnímu dělníkovi pomoci zatloukat hřebíky a zároveň držet trám na místě.

„Mluvili jsme s chirurgem, který by měl velký zájem o to, aby držel kameru, zatímco provádí operaci ramene, místo toho, aby mu ji držel asistent,“ říká Clodeová. „Chtěl by mít plnou kontrolu nad nástroji, které používá oběma rukama, a zároveň držet tu kameru a mít možnost s ní manipulovat,“ dodává.

Palec na noze ovládne palec na ruce

Výzkumníci z týmu profesorky Makinové upozorňují, že robotické části těla by mohly umožnit větší kontrolu než pouhé připevňovací zařízení, protože jejich ovládání je inspirováno přirozenými lidskými mechanismy. Jejich přístup je založen na myšlence, že přídavné části je možné využít k tomu, aby navazovaly na schopnosti lidského těla.

„Pokud vám chybí končetina, namísto toho, abychom se ji snažili nahradit, můžeme rozšířit vaši nepoškozenou ruku, abychom vám umožnili s ní dělat více,“ říká Makinová.

Profesorka předpokládá, že taková zařízení budou používat i lidé, kteří nežijí s postižením. Základní vlastností zařízení pro vylepšení člověka podle Clodeové je, že uživateli neubírají jeho původní schopnosti.

Na rozdíl od krumpáče, který se používá ke zvýšení našich schopností vykopat jámu, se tyto robotické části těla nemusí ovládat rukama. Přídavný palec na ruce je připojen ke dvěma motorům na zápěstí, které jsou napojeny na baterii a jednočipový počítač na horní části paže.

Tento systém je bezdrátově propojen s mikrokontroléry umístěnými na botách nebo kotnících uživatele. A ty jsou napojeny na tlakové senzory pod oběma palci na nohou. „Stisknete tyto tlakové senzory – a to je to, co přídavný palec na ruce ovládá,“ líčí Clodeová.

Tento přístup je však potřebné ještě vyzkoušet. „Nyní pracujeme na výzkumu, abychom zjistili, co to udělá s nervovým systémem, když začnete využívat palce na nohou, aby se staly dalším prstem, jak moc to ovlivní vaši schopnost používat palce na nohou jako palce," říká Makinová.

Lepší než čipy?

Některé laboratoře se zaměřily na využití elektrod v mozku nebo míše k ovládání externích zařízení. Makinová se domnívá, že pro takový invazivní přístup u jinak zdravých lidí neexistuje etické opodstatnění.

Když výzkumníci nedávno umožnili lidem, aby si vyzkoušeli přídavný palec, výsledky byly pozoruhodné.

„Ze šesti stovek dobrovolníků ve věku od tří do 97 let jej 98 procent dokázalo použít během první minuty, což znamená, že již uměli pohybovat předměty podle našich pokynů,“ vypovídá Makinová a zdůrazňuje: „Neumím si představit mozkový čip, který by to dokázal.“

Zdroje:

Nejnovější články