Satelity odhalily, jak koronavirus změnil Čínu

5. 3. 2020 – 9:30 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Satelity odhalily, jak koronavirus změnil Čínu
Srovnání lednové a únorové koncentrace oxidu dusičitého, jehož hlavními zdroji jsou průmyslové provozy a auta, v čínském ovzduší | zdroj: Profimedia

Satelity, které sledují míru znečištění a emisí, odhalily dosud nevídaný pohled na Čínu. Tamní vedení dalo podstatnou část ekonomiky do karantény a emisní obraz země to změnilo k nepoznání.

Ochranná opatření, která čínské vedení zavedlo ve snaze zastavit epidemii koronaviru, omezila výrobu a ekonomickou aktivitu vůbec. Neplánovaným důsledkem bylo to, že emise oxidů uhlíku a dusíku, které souvisí se spalováním fosilních paliv, se výrazně snížily – o více než 30 procent. Ukazují to měření Evropské vesmírné agentury ESA a americké NASA.

Pokles ekonomické aktivity se projevil v čistším vzduchu a modré obloze nad čínskými městy.

profimedia-0040301642 blue sky shangai upr Modré nebe nad Šanghají | zdroj: Profimedia

Satelity odhalily proměnu

Americká vesmírná agentura NASA porovnala satelitní snímky prvních dvou měsíců roku 2019 a 2020. Je na nich patrný pokles znečištění, který se shoduje s dobou, ve které byly zastaveny nebo utlumeny průmyslové provozy.

"Je to poprvé, co jsme viděli tak dramatický pokles v tak široké oblasti kvůli jedné specifické události," řekla Fei Liu, analytička kvality ovzduší z Goddardova centra NASA.

profimedia-0502111643 wuhan upr Emisní situace v oblasti Wu-hanu v průběhu karantény a snížení produkce i dopravy | zdroj: Profimedia

Pokles emisí způsobených spalováním fosilních paliv se nejprve projevil v průmyslovém městě Wu-chanu, odkud se začal koronavirus šířit do jiných oblastí Číny a do světa. Na snímcích je patrný výrazný rozdíl mezi stejným obdobím v letech 2019 a 2020.

Ani "karanténa ekonomiky" však nestačila, aby například v Pekingu kleslo znečištění na úroveň, kterou Světová zdravotnická organizace pokládá za přijatelnou. V polovině února tam bylo znečištění desetkrát vyšší.

Vše se vrací zpátky

Koronavirem, který se začal ve střední Číně šířit koncem loňského roku, se v zemi nakazilo nejméně 80 000 lidí. Čínské vedení dalo do karantény celá města, omezilo dopravu a prodloužilo pracovníkům volno během lunárního roku, který Číňané slaví koncem ledna.

Během tohoto období v Číně tradičně klesají emise. Tentokrát však byl jejich pokles mnohem výraznější a zejména delší, protože mnohé továrny zůstaly uzavřeny a doprava byla redukována.

V únoru spadla čínská ekonomika podle agentury Bloomberg na padesátiprocentní výkon. Teď se výroba postupně obnovuje, počátkem týdne dosáhla sedmdesátiprocentní úrovně. A je to také patrné na emisích, které znovu začínají stoupat.

Koronavirus z vesmíru se jevil jak splněný sen ekologů. Brzy z něj ale procitnou.

zdroj: YouTube

Zdroje:

Nejnovější články