Diabetikům má ulehčit život 'chytré' tetování

29. 1. 2015 – 17:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Diabetikům má ulehčit život 'chytré' tetování
Diskrétní a pohodlné, takové by mělo být měření glykemie nalepovací tetovačkou | zdroj: UCSD

Život s cukrovkou je všechno jenom ne sladký. Provází ho rituál každodenního měření glykemie, tedy hladiny cukru v krvi. Do fronty nápadů, jak tenhle obtěžující rituál usnadnit, se nově zařadilo speciální tetování.

Když si dnes potřebujete v domácích podmínkách změřit glykemii, neobejde se to bez nepříjemného vpichu do prstu. A také starosti o kalibraci glukometru, který navíc musíte krmit speciálními proužky. Ty sice diabetikům hradí pojišťovny, ale i to je starost navíc.

Medicína už léta souběžně s hledáním léku na cukrovku jako takovou hledá i způsoby, jak proces měření zjednodušit. Před patnácti lety to zkoušel náramek GlucoWatch, ale jeho elektrický snímač dráždil kůži natolik, že se uživatelé raději vrátili k prověřeným vpichům.

Současný pokus s odnímatelným tetováním jde podobnou cestou, ale negativa obchází především nasazením slabšího proudu, který do kůže pouští. Desetiminutové působení z kožních buněk vyláká ionty sodíku a ty na cestu ke snímači nevyrazí bez garde: molekul glukózy.

UCSD zdroj: UCSD

Celému zařízení zatím chybí výstup, ze kterého by bylo možné kýžené informace okamžitě odečíst, ale na něm už pilně pracuje sousední fakulta. Prototyp samotného tetování byl úspěšně testován na čtrnácti respondentech, u kterých změřil nárůst hladiny cukru po jídle stejně spolehlivě jako tradiční glukometr.

Na rozdíl od skutečných kérek je ale tahle jenom nalepovací a vydrží fungovat pouze den, nicméně pořizovací cenu tvůrci z Jacobsovy technické univerzity v San Diegu odhadují na pár centů a zároveň se soustředí na prodloužení životnosti svého vynálezu. Nelze než držet jim – i ty nerozpíchané – palce!

Zdroje:

Nejnovější články