Do Evropy dorazily tryskové rušičky, které by mohly oslepit ruské radary. Jak fungují?

31. 3. 2022 – 23:50 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Do Evropy dorazily tryskové rušičky, které by mohly oslepit ruské radary. Jak fungují?
EA-18G Growler. Letadlo, které umí oslepit a ničit radary. | zdroj: Profimedia

Američané vyslali do Evropy důležitou technologii elektronické války.

Je to vyspělá technika, která v moderních bitvách hraje klíčovou roli. Šest proudových letadel EA-18G Growler pro elektronický boj v úterý přiletělo na základnu Spangdahlem v severozápadním Německu spolu s 240 členy posádek a techniků.

Jejich úkol je jasný: V případném konfliktu NATO s Ruskem oslepit ruské radary, na kterých jsou závislá letadla a rakety. Nad Ukrajinou nicméně létat nebudou.


„Nebudou nasazovány proti ruským silám na Ukrajině. Jsou rozmístěny v souladu s naším úsilím posílit odstrašující a obranné schopnosti NATO podél jeho východního křídla,“ citují Military News mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho.

Dělají chaos v éteru

Letouny EA-18G Growler jsou určeny na to, čemu se říká elektronická válka. Jejich hlavním úkolem je rušit nepřátelské radary. Dělají to tak, že je zahlcují rádiovými frekvencemi, šumem, anebo falešnými signály, píše magazín Live Science. Vojenští experti tvrdí, že to je neúčinnější zařízení svého druhu na světě.

Radary protivzdušné obrany vysílají každou sekundu tisíce rádiových impulsů, které se mohou odrážet od nepřátelských letadel. Informace z radarů potom mohou být použity k zacílení střel a raket. To však není možné provést, pokud jsou systémy protivzdušné obrany zahlcené, anebo zničené.

Tím, že jsou growlery schopny vysílat falešné signály, mohou vytvářet falešné cíle. Protivník tak může pálit drahé střely do prázdných míst zatímco skutečná hrozba proniká.

Rušička, který může střílet

Letouny EA-18G Growler, které vyrábí firma Boeing, jsou vybaveny rovněž speciálními protiradarovými střelami i střelami vzduch-vzduch, určenými k obraně proti nepřátelským stíhačkám. Systém pro rušení radarů dodala společnost Northrop Grumman.

Kromě rušení jsou systémy elektronického boje growlerů ještě schopny identifikovat a najít směr nepřátelských radarů protivzdušné obrany a předávat o nich informace vlastním jednotkám.

Vzdálenost, do které mohou letouny účinně rušit rádiové frekvence používané radary, i podrobnosti o tom, jak to dělají, však Pentagon přísně tají.

Zdroje:
Live Science, Military Times

Nejnovější články