Jaderné zbraně hlídají delfíni. Jejich sonar předčí vojenské radary

10. 3. 2022 – 18:50 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Jaderné zbraně hlídají delfíni. Jejich sonar předčí vojenské radary
Delfín při výcviku s bójí. | zdroj: Profimedia

Ruská invaze na Ukrajinu a hrozby Vladimira Putina nám připomněly, že žijeme v éře jaderných zbraní. Rusové a Američané mají celkem 11 805 jaderných hlavic. Jen zlomek z nich je v pohotovosti připraven k odpálení. A co ty ostatní, jak jsou střeženy?

Jsme obklopeni sofistikovanými přístroji a technologickými inovacemi. Přesto se v některých situacích raději spolehneme na schopnosti zvířat. Jednoduše proto, že předčí naše smysly a všechnu vyspělou techniku.

Platí to jak o psech, tak o lachtanech a také – o delfínech. Leckdy jim svěřujeme úkoly, které mohou rozhodovat o našich životech.

Sklad soudného dne

Delfíni plní poslání, ze kterého by se leckterému člověku rozklepala kolena: střeží největší arzenál jaderných braní v Americe a patrně i na světě. A ploutve se jim z toho neklepou. Kytovci s protáhlou usměvavou čelistí a vysokým dětským čelem pátrají po vetřelcích ve vodách kolem ‚skladu soudného dne‘, píše žurnál Military.

Tak je nazýván sklad na ponorkové základně Kitsap u města Seattlu v americkém státě Washington. Na základně je zhruba čtvrtina 5500 amerických jaderných náloží. Nikde jich Američané nemají víc.

Delfíni skákaví jsou na armádní základně používáni k pátrání po vetřelcích-potápěčích v zakázané zóně. Kytovec při tom využívá svůj mimořádně citlivý sonar. Vydává zvuky podobné cvakání a hvízdání. Potom zaznamenává jejich ozvěnu.

Když delfín objeví ve vodě vetřelce, doplave si k veliteli stráže pro speciální bóji. S bójí pak dorazí zpátky k potápěči a umístí ji na jeho záda.

Zařízení se na vetřelce přichytí pomocí vysunovacích chapadel a vynese ho na hladinu. Kromě toho vojáky o přesné poloze potápěče informuje transpordér, který součástí bóje a jehož signál zachytí obsluha radiostanice.

Levní žoldnéři

Inteligentní savce využívá několik armád. Americké vojenské námořnictvo je trénuje už od roku 1959. Zprvu je používalo zejména pro pátrání po minách.

profimedia-0152920554 Delfín skákavý dělá při tréninku čest svému jménu. Na své prsní ploutvi má připevněno zařízení, které jeho cvičiteli, seržantu amerického námořnictva Andrewu Garrettovi umožnuje sledovat jeho polohu. | zdroj: Profimedia

Během války v Zálivu v roce 2003 delfíni vypátrali stovky min, které irácké námořnictvo rozmístilo podél pobřeží.

Delfíni pracují spolehlivě, určenou oblast prozkoumají mnohem rychleji a spolehlivěji než potápěči nebo technika. Navíc nezatěžují vojenský rozpočet, jako žold jim postačí ryby. Jejich služby jsou přitom k nezaplacení.

Zdroje:
Military

Nejnovější články