Doktoři utkali přízi z lidské kůže. Běhá z toho mráz po zádech

23. 2. 2020 – 14:59 | Technologie | Radek Chlup | Diskuze:

Doktoři utkali přízi z lidské kůže. Běhá z toho mráz po zádech
Snímky ze studie ukazují možnosti lidského vlákna | zdroj: Profimedia

Leckoho může takový výrobek vyděsit. Jenže příze z lidských buněk bude sloužit lidským pacientům.

Výzkumníci z francouzského Národního institutu pro zdraví a medicínu vytvořili přízi z buněk lidské kůže. Chtějí ji používat jako medicínskou textilii k zašití tržných ran nebo jako náhradu za poškozené části orgánů. 

Jakkoli to někomu může připadat morbidní, takový materiál by lidské tělo nemělo odmítnout - což se stává u syntetických materiálů. Ty mohou vyvolat nežádoucí imunitní odpověď a záněty, které komplikují hojení.

"Tyto lidské textilie nabízejí jedinečnou úroveň biokompatibility a představují novou generaci biologických produktů tkáňového inženýrství," popsali svůj výtvor vědci v publikaci, která vyšla v časopise Acta Biomaterialia.

Vědci nejprve nakrájeli tenké plátky lidské kůže na proužky. Z nich potom tkali přízi.

"Teď můžeme šít váčky, vytvářet trubky, ventily a perforované membrány," vysvětlil jeden z tvůrců příze Nicholas L'Heureux.

Vlnu z lidských buněk vyzkoušeli výzkumníci na myších. Hojení ran probíhalo rychle a bez komplikací. Za dva týdny byly rány zahojené. Výsledky prvních pokusů nadto ukazují, že z lidského "textilu" bude možné vyrábět i některé části vnitřních orgánů.

Nyní budou následovat klinické testy na lidech. Teprve poté budou moci lékaři lidskou přízi používat.

Zdroje:
ActaBiomaterialia

Nejnovější články