Dýchání není bezpečné pro duševní zdraví, potvrdila čínská studie

18. 2. 2024 – 11:02 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Dýchání není bezpečné pro duševní zdraví, potvrdila čínská studie
Továrna v čínském Čchung-čchingu | zdroj: Jonathan Kos-Read

Míra sebevražd roste spolu se znečištěním ovzduší. 

Tým ekonomů z Hongkongu v časopise Nature Sustainability popsal spojitost mezi mírou sebevražd a kvalitou ovzduší. Potvrdil tak obavy vědců, že toxický smog proniká do našeho mozku a ovlivňuje naše duševní zdraví. 

Odborníci z Hongkongské univerzity pod vedením Penga Zhanga do studie zahrnuli údaje o znečištění ovzduší a zprávy týkající se sebevražd v Číně, aby našli spojitost mezi těmito zdánlivě nesouvisejícími trendy. 

Čína patří mezi nejvíce znečištěné země na světě. Ulice tamních velkoměst zahaluje spolu s miliony obyvateli dusivý smog. Zhruba 16 procent všech sebevražd ve světě přitom připadá na komunistický stát, napsal server ScienceAlert. 

V posledních letech tam ovšem jejich počet klesá, což může být dáno vyššími příjmy nebo kulturními přesuny. Čínské ministerstvo životního prostředí ale v posledních letech tvrdě zakročilo proti znečištění. Náhoda? 

Přechod na obnovitelné zdroje energie, zavírání průmyslových provozů a další opatření výrazně zlepšila kvalitu ovzduší. Míra ročních sebevražd mezi lety 2010 a 2021 současně klesla o více než 50 procent z 10,88 na 5,25 na 1000 obyvatel. 

Již dřívější studie popisovaly negativní dopad jemných prachových částic (P52,5) na mozek už čtyřiadvacet hodin po expozici. Vědci pak pozorovali, jak ovlivňují duševní zdraví a emocionální regulaci v dlouhodobém měřítku. 

Zbytečná úmrtí 

Odborníci se nyní podívali na týdenní údaje o kvalitě ovzduší v čínských městech a zaměřili se na meteorologický jev zvaný teplotní inverze, při němž teplota vzduchu v dolních vrstvách atmosféry s výškou neklesá, ale naopak stoupá. 

Teplotní inverze brání v promíchávání vzduchu, čímž dochází k hromadění částic polétavého prachu, spórů plísní a znečišťujících látek v ovzduší. Zhangův tým zjistil, že může zvýšit průměrnou týdenní koncentraci prachových částic na úrovni okresu asi o jedno procento. 

Míra sebevražd se jasně a náhle zvýšila do týdne po událostech teplotní inverze, přičemž tento trend netrval déle než sedm dní. „Jsou to úmrtí, k nimž by jinak nikdy nedošlo, kdyby se kvalita ovzduší nezhoršila,“ píšou experti v publikaci. 

Dobrou zprávou však je, že asi deset procent poklesu míry sebevražd v Číně v poslední době lze přičíst zlepšování kvality ovzduší. „Naše analýza dodává naléhavosti volání po politikách regulace znečištění po celém světě,“ uzavírají autoři. 

Ve své studii se zaměřili pouze na Čínu, podle australských vědců už ale není nádech bezpečný téměř nikde na Zemi. Globálně se tak zvyšují i rizika rozvoje rakoviny plic, srdečních chorob a výskytu mrtvice. 


Zdroje:
ScienceAlert

Nejnovější články