Éra mozkových implantátů se blíží. V lebce mají překvapivě dlouhou životnost

5. 9. 2022 – 10:48 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Éra mozkových implantátů se blíží. V lebce mají překvapivě dlouhou životnost
Čip v mozku. Perspektivní biotechnologická technologie, nebo slepá ulička? | zdroj: Profimedia

Mozkový implantát vydrží roky a můžete si dopřát jeho upgrade.

Mozkové implantáty patří k nejperspektivnějším biotechnologiím. Umožní ochrnutým lidem komunikovat s okolím, anebo rozeznávat předměty těm, kteří nemají zrak. Někteří vizionáři, například Elon Musk, si od nich slibují také posílení inteligence.

Tato technologie má ale mnoho odpůrců, kteří namítají, že dosud neznáme její dlouhodobé dopady na lidské zdraví. Argument však stojí na vratkých nohou – alespoň z pohledu na Nathana Copelanda, který nosí čip už déle než sedm let.

Sedm let s čipem v mozku

Zmíněný Američan, ochrnutý od autonehody z roku 2004 od hrudníku dolů, se stal příjemcem čipu v experimentu Pittsburské univerzity v roce 2015. Píše o něm magazín Wired.

BCI_PortableSystem_Nathan_April2022-3702 Nathan Copeland relaxuje u karetní hry. Hraje ji silou myšlenek. | zdroj: kredit-University of Pittsburgh

Čip typu BCI (Brain to Comuter Interface), který funguje jako rozhraní mezi mozkem a počítačem mu umožňuje pomocí myšlenek ovládat počítač, hrát videohry, a pohybovat robotickou paží.

Výrobci čipu (Blackrock Neurotech z Utahu) předpokládali, že jejich implantát vydrží nejvýš pět let. Nyní však slouží o dva roky déle a nevykazuje známky, že by v nejbližší době měl selhat.

Čip je poměrně jednoduchý – má 400 mikroelektrod, které převádějí jeho nervové impulsy na počítačové příkazy. Chystané budoucí čipy mají mít mikroelektrod víc než tisíc – a čím víc jich bude, tím víc informací bude možné předávat.

‚Jít s proudem‘

„Zdá se, že jsme se dostali až ke skutečné hranici praktického používání těchto čipů,“ řekla serveru Wired Jane Hugginsová, ředitelka Laboratoře pro přímé mozkové rozhraní na Michiganské univerzitě

Dá se ale předpokládat, že citlivost čipů se v průběhu let bude snižovat. V testech u opic už mozkové implantáty vydržely víc než 10 let. Jenže opice nepotřebují tak citlivé rozhraní, jako inteligentnější lidé. Také Copelandovy implantáty nejlépe fungovaly v prvním roce po zvedení.

Tělo je pro elektroniku agresivním prostředím, tkáně mohou v reakci na implantáty vyvolat imunitní reakci, která není zdravá a snížit citlivost detekce elektrických signálů v mozku.

Testováno je ale už několik způsobů, které by tyto problémy mohly omezit – od flexibilních elektrod po elektrody potažené hydrogelem. Všechny jsou však zatím teprve ve vývoji. Ideální by ale bylo zvýšit citlivost detektorů tak, aby bylo možné mozkovou aktivitu zaznamenávat vně hlavy.

Samotný příjemce implantátu Copeland řekl magazínu Wired řekl, že se snaží „jít s proudem“ a doufá, že v dalších pěti nebo deseti letech se dočká upgradu současného čipu.

Blackrock_Neurotech_32B3 Detailní pohled na čip biotechnologické firmy Blacrock Neurotech z Utahu. | zdroj: Kredit-Blackrock Neurotech

Zdroje:

Nejnovější články