Evropané brali drogy už v době bronzové

7. 4. 2023 – 19:11 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Evropané brali drogy už v době bronzové
Hostina v době bronzové. | zdroj: Profimedia

Někteří lidé, obývající v době bronzové Evropu, dlouhodobě a soustavně užívali halucinogenní drogy. Naznačuje to výzkum španělských vědců.

V pramenech vlasů, které patrně patřily šamanům žijícím v době bronzové na španělském ostrově Menorce, nalezli vědci stopy halucinogenních drog. Tyto vlasy, ukryté v tajné komoře v zadní části pohřební jeskyně, poskytují první přímý důkaz o užívání drog ve starověké Evropě, píší experti ve studii nálezu publikované v časopise Scientific Reports.

Rozbor vlasů nalezených v oblasti Es Càrritx, které pocházejí z doby před 3 000 lety, ukázal přítomnost alkaloidů skopolaminu a atropinu. Tyto látky způsobují halucinace a pekelné delirium.

„Mají schopnost vyvolat extrémní duševní zmatek, silné a realistické halucinace, dezorientaci... a mimotělní zážitky i pocit změny kůže, jako kdyby vám rostla srst nebo peří,“ píše se o drogách ve studii.

Pravidelně v extázi?

Na jeskynní pohřebiště s ostatky 210 lidí narazili v roce 1995 speleologové. Archeologové, kteří potom oblast prozkoumali, objevili mimo jiné vázy, v nichž zůstaly zachované zbytky vlasů zhruba desítky lidí. Do váz byly zřejmě uloženy během pohřebního rituálu.

Nové technologie – kapalinová chromatografie a hmotnostní spektroskopie s vysokým rozlišením – teď umožnily výzkumníkům z univerzit v Barceloně a Valladolidu zjistit ve vzorcích vlasů přítomnost drog.

Zkoušky odhalily přítomnost celkem tří omamných látek – kromě atropinu a skopolaminu také efedrinu. 

Doba bronzová je historické období, pro které je typické využívání bronzu – slitiny mědi a cínu – pro výrobu důležitých potřeb. To bylo možné díky rozvoji metalurgie a vynálezu dřevěného uhlí. V Evropě začala doba bronzová před 4500 až 4000 lety a skončila před 2800 lety.

„Koncentrace drog, které jsme nalezli po celé délce vlasů, ukazuje, že patří jedincům, kteří drogy brali dlouhodobě a soustavně,“ cituje magazín IFL Science jednu z autorek studie Elisu Guerraovou-Doceovou, historičku a antropoložku z univerzity ve Valladolidu.

Vědkyně v magazínu upozorňuje, že dosud měli vědci pouze nepřímé důkazy o konzumaci psychotropních látek v době bronzové na evropském území. Patří mezi ně třeba zbytky opiového máku a dalších omamných látek na starověkých hrncích nebo jiných nádobách.

„Jejich přítomnost na těchto místech ale nemusí nutně znamenat, že byly používány jako drogy, Naše studie však ukazuje, že lidé tyto drogy, které se získávaly z různých rostlin, skutečně konzumovali,“ upozorňuje profesorka Guerraová-Doceová.

Drogy „vařili“ šamani

Vědci se snažili přijít na to, komu vlasy patřily. Pouze u malé části z 210 pohřbených lidí byly uchovány po smrti právě vlasy. To podle nich naznačuje, že patřily určité skupině.

Nálezy některých artefaktů u nádob s vlasy, například sošek se zvířecí i lidskou podobou, nasvědčují tomu, že v těchto společnostech existovali specialisté na náboženské rituály. Podle autorů studie tak vlasy patřily patrně šamanům. Také proto, že se nejspíš vyznali v manipulaci s látkami, které mohou být i prudce jedovaté. Prameny vlasů navíc zdobily amulety s podobou lidského oka, což mohlo odkazovat na „vnitřní zrak“ šamanů.

Experti ve studii upozorňují, že je zdokumentovaná častá konzumace omamných látek u některých předkolumbovských civilizací, zejména u Aztéků. Doklady o používání drog v dávných dobách v Evropě jsou však velmi vzácné. 

Zdroje:

Nejnovější články