Geomagnetická bouře vyčarovala nad Českem polární záři

24. 4. 2023 – 11:11 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Geomagnetická bouře vyčarovala nad Českem polární záři
Polární záře kdesi nad Saskem, severozápadně od české hranice. Na obloze je patrný také meteor z roje Lyridy, který v těchto dnech dorazil k Zemi. | zdroj: Profimedia

Polární záře je patrně nejúchvatnější jev, který se dá pozorovat na obloze. V Česku byla vidět v noci na pondělí.

Tento úkaz je obvykle pozorovatelný v polárních oblastech, ve středních zeměpisných šířkách bývá mimořádně vzácný. Letos byl však k vidění už podruhé, poprvé koncem února.

Obvykle je polární záře pozorovatelná jen na severu země. Tentokrát však zářila na nebi nad severním obzorem také nad Prahou, a dokonce na jihu Čech.

Polární záře je harmonická souhra měnících se tvarů a barev. Tvoří ji částice slunečního větru (plazma s nabitými částicemi), které magnetický štít Země neodrazí a které magnetické pole přitáhne do atmosféry. V ní částice narážejí na molekuly vzduchu a uvolňují energii ve formě světla a elektřiny, která může rušit radiové signály. Říkáme tomu geomagnetická bouře.

Nynější polární záře měla původ ve vláknu plazmatu, které se odtrhlo od Slunce 21. dubna.

„Když v neděli 23. dubna ve večerních hodinách dorazily vyvržené částice nejprve k našemu předvoji, sondám v Lagrangeově bodě L1 (asi 1,5 milionu kilometrů před Zemí směrem ke Slunci), ukázalo se, že šance vidět nějaké polární záře je mnohem vyšší, než se čekalo. A poté, co se rázová vlna ve slunečním větru opřela do zemské magnetosféry, začaly se po deváté hodině večer hodině našeho času dít věci,“ píše se na webu Astrofyzikálního ústavu Astro.

Polární záře jsou ve středních zeměpisných šířkách vzácné, protože magnetické pole Země, na které sluneční vítr naráží, slábne se vzdáleností od pólů.

Zpravidla mají podobu světelných pruhů, oblouků nebo spirál opisujících siločáry magnetického pole Země. Většinou jsou zelené, ale někdy je možné zahlédnout i náznaky růžové, červené, fialové nebo bílé barvy.

Různé barvy polární záře jsou způsobený vybuzením atomů různých prvků, například kyslík způsobuje zelenou barvu a dusík modrou nebo červenou.

Snímky z české kotliny doplňujeme pohledem na polární záři z vesmírné stanice ISS v časosběrném videu. Je na něm patrné, že modrá planeta může při silné geomagnetické bouři dočista zezelenat.

NASA_GIF_21_08 zdroj: NASA

Zdroje:

Nejnovější články