Padají meteory z 'betlémské hvězdy'. A plní vaše přání

20. 10. 2020 – 14:01 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Padají meteory z 'betlémské hvězdy'. A plní vaše přání
Meteor na noční obloze. | zdroj: Profimedia

Nastal vrchol meteorického roje Orionidy. Podívejte se na velkolepé nebeské představení. Je za ním kometa, která se stala inspirací pro betlémskou hvězdu.

Padá hvězda, něco si přej! Pokud na tohle rčení věříte, měli jste si připravit nějaká přání. A nebýt skromní, nezůstat u jednoho, protože 'padajících hvězd' je tentokrát víc.

V noci na středu 21. října vrcholí meteorický rok Orionidy. 

Přilétá prach a kamení z 'betlémské' hvězdy

Samosebou nepadají hvězdy, ale meteory z meteorického roje. Zanechala nám ho za sebou Halleyova kometa, která se stala inspirací pro betlémskou hvězdu.

(Jako kometu zobrazil betlémskou hvězdu do vánoční scény poprvé italský malíř Giotto di Bondone v roce 1304 na fresce Klanění pro padovskou kapli Scrovegni. Dílo bylo inspirováno průletem Halleyovy komety kolem Země v září 1301. Do té doby byla nad jesličkami malována pouze hvězda bez ohonu.)

Předpokladem pro to, abyste si meteory mohli vychutnat, je nejít spát a najít si pozorovací místo s otevřeným výhledem a co nejmíň znečištěné světelným smogem. Tak můžete vidět nejvíc meteorů. Během vrcholu Orionid se jich dá očekávat až dvacet za hodinu.

A pokud vám vyhlídku na světelnou show kazí mraky, můžete Orionidy pozorovat i v dalších dnech. Budou viditelné až do 7. listopadu. Jenže neotálejte, vláda může brzy vyhlásit lockdown a vsadit vás 'pod zámek'. V takovém případě můžete pořád sledovat přímý přenos z této vesmírné podívané ve streamovaném videu:

Orionidy se ze Zemí potkávají dvakrát za rok, v květnu a v říjnu. Letos na podzim by měly být viditelné lépe než v jiných letech, protože Měsíc v úterý zapadl hned zkraje večera, už ve 20:26. Neruší tedy vyhlídku svým svitem.

Jak napovídá jejich název, Orionidy z pohledu pozemského pozorovatele vylétají ze souhvězdí Orionu. Pomyslný střed jejich roje bude během večera stoupat po obloze. K němu však pozornost upínat nemusíte. Meteory budou rozptýleny po téměř celé ploše noční oblohy.

Ve stopách komety

Orionidy jsou spojeny s Halleyovou kometou, která se naposledy objevila v blízkosti Země v roce 1986. Jsou to částice kamení a prachu, které se z komety uvolnily žárem, když prolétla kolem Slunce. Od té doby letí v jejích stopách, sledují její oběžnou dráhu. Když vletí atmosféry naší planety, třením o molekuly vzduchu se ohřejí a shoří.

Světelné záblesky, které na nebi vidíte, jsou vyzářenou energií plynů v ovzduší Země. Meteory vstupující do ovzduší rychlostí vyšší než 60 kilometrů za sekundu předávají pohybovou energii atomům plynů, které se jí zbavují formou fotonů, nositelů světla.

orionids-2019-ottewell-comet-orbit-e1571569414244 Dráhy Země a Halleyovy komety. Kříží se v říjnu a v květnu, kdy naši oblohu prosvítí Orionidy. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
NASA, astro.cz

Nejnovější články