Hrajte si s kočkou na lov, bude míň zabíjet

18. 2. 2021 – 11:01 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Hrajte si s kočkou na lov, bude míň zabíjet
Lov myší neomrzí. | zdroj: Profimedia

Pokud si kočka vybije své lovecké touhy při domácích hrátkách, má menší potřebu lovit venku.

Kočka domácí je jedním z největších škůdců v ekosystémech. Z průzkumů vychází, že ročně zabije kolem sta zvířat.

Podle studie z roku 2016 jsou kočky zodpovědné za vyhynutí 26 procent ptáků, savců a plazů uvedených na Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody. Navíc přispěly k ohrožení dalších 25 procent druhů.

Maso a hry

Avšak pokud se obáváte, že vaše kočka má zhoubný vliv na ekosystém v okolí bydliště, máme pro vás dobrou zprávu. Nová studie naznačuje, že zabijácké skóre vašich mazlíčků můžete významně snížit – tím, že jim budete dávat maso a pravidelně si s nimi budete hrát na lov.

profimedia-0270494356o Z nakrmené a vyhráté kočky budou mít vaše myši radost. | zdroj: Profimedia

Výzkum publikovaný v žurnálu Current Biology zkoumal 355 koček z 219 anglických domácností po dobu 13 týdnů. Výzkumníci nejprve sedm týdnů sledovali zvyky koček. Následně pět dalších týdnů zkoušeli různé metody, jak jejich chování ovlivňovat.

Pro změnu chování výzkumníci zkoušeli různé techniky od změny jídelníčku po zvoneček nebo pestrobarevný obojek na krku kočky. Specifickou kategorií pak byla interaktivní krmítka, která od kočky vyžadují nějakou "aktivaci" pro vydání potravy, takzvané puzzle feeders.

Část koček byla ponechána bez těchto novátorských nápadů a sloužila tak jako kontrolní skupina.

Ukázalo se, že účinná je změna jídelníčku. Kočky, které dostávaly vysoce kvalitní stravu bohatou na bílkoviny (tedy s velkým obsahem masa a minimem obilovin), přinášely domů o 36 procent méně ulovených zvířat. Obdobný dopad měly i častější hry s kočkami na lov – nejlépe s umělou myší. V tomto případě stačilo pět až deset minut času ke snížení úlovků o 25 procent.

Proměnlivé byly výsledky u barevného obojku. Ten sice snížil o 42 procent počet ulovených ptáků, ale neměl žádný vliv na jiné druhy. Naopak úplným propadákem byl zvoneček umístěný na krk. A puzzle feeder krmítka dokonce v některých případech počet ulovených živočichů zvýšila.

Vychovávejte kočky

Autoři mají za to, že kočky bez potravy s dostatečným obsahem masa si jednoduše kompenzují svůj jídelníček v přírodě. Totéž platí v případě her s kočkami. Pokud si kočka "vybije" své lovecké touhy při hrátkách s umělou myší, má menší potřebu lovit venku.

"Při řízení chování kočky je chování majitelů stejně důležité jako chování koček," upozorňují autoři ve studii.

Zdroje:
Current Biology

Nejnovější články