Jak vybrat antiparazitika na blechy a klíšťata

7. 4. 2021 – 9:34 | Komerční sdělení | Inzerce

Jak vybrat antiparazitika na blechy a klíšťata
zdroj: Shutterstock

Domácí mazlíčkové zpříjemňují lidský život, který dělají bohatším. Mít možnost se o někoho starat je pro řadu lidí důležitým zdrojem pozitivní energie. Zároveň domácí chov drobného zvířectva působí proti pocitu osamělosti. Mazlíčkové vyžadují naši pozornost, která se netýká jen zajištění stravy, ale také péče o srst. Jakým způsobem můžete svého zvířecího kamaráda zbavit blech a klíšťat?

Nepříjemný hmyz dokáže otrávit mazlíčkův život
Kočky nebo psi trpí na vnější parazity, kteří se jim drží v jejich srsti. Blechy, vši, všenky ani klíšťata nepatří právě k tomu, o co by majitel domácího mazlíčka stál. Když totiž na to přijde pozdě, jsou například blechy schopné zamořit celý byt. Kromě toho způsobují zvířeti výrazné nepohodlí, když se mu zakusují do pokožky. Že má pes nebo kočka blechy či klíště poznáte snadno. Zvíře se často škrábe. Naštěstí existují v prodejní síti veterinární antiparazitika pro kočky a psy, která tento nepříjemný bezkřídlý hmyz dokážou zlikvidovat.

Antiparazitika hubící ektoparazity
Při volbě vhodného antiparatizika pro psy a kočky, který hubí vnější cizopasníky neboli ektoparazity, je třeba si ujasnit, co konkrétně hledáte. V nabídce jsou obojky pro psy i obojky pro kočky, pipety, šampony a spreje, jež působí proti blechám stejně jako proti klíšťatům. Chcete-li vsadit na dlouhodobou účinnost, vybírejte zejména obojky. Snadno se aplikují, stačí je nasadit na krk. Nevýhodou může být to, že se zvíře může o obojek zachytit.

Pokud nechcete riskovat riziko ztráty obojku nebo případně jeho zachycení, pak jsou tu pipety, které lze použít i pro štěňata a koťata. Vyrábějí se v několika velikostech, jež se volí podle hmotnosti zvířete. Pipeta výborně chrání před parazity, je třeba ji aplikovat častěji než obojek. Ničí však všechna vývojová stádia hmyzu.

Je-li zvíře zablešené, měli byste ho vykoupat s použitím antiparazitního šamponu. Použít lze i antiparazitní sprej, není však vhodný pro nemocná zvířata nebo ta, která jsou v rekonvalescenci. Jeho výhodou naproti tomu je, že jím můžeme postříkat také pelíšek, v němž se ektoparaziti zdržují. Mezi oblíbené značky patří Foresto, Frontline, Arpalit,

shutterstock_1850577673 zdroj: Shutterstock

Nezaměňujte antiparazitika určená pro psy a kočky
Před použitím každého antiparazitního přípravku je vhodné si přečíst příbalový leták, v němž je uvedené, ve kterých případech bychom ho neměli aplikovat. Zároveň platí základní pravidlo, že zásadně kupujeme přípravek určený pro konkrétní zvíře. Nemůžeme zaměňovat antiparazitika pro kočky za antiparazitika pro psy. Pozor je třeba si dávat na případné alergické reakce, které by mohly vašeho domácího mazlíčka postihnout.

Čistota je půl zdraví
Kromě vnějších cizopasníků napadají domácí zvířata také nepříjemní vnitřní paraziti – tasemnice, svalovci, měchovci či škrkavky. Zbavit se je můžeme jen pravidelným odčervováním kočky i psa. Tento proces je důležitý pro zdraví zvířete i člověka. Nejednou se stalo, že se chovatel těmito parazity také nakazil. Zvláště náchylné jsou na to malé děti, které jsou jako všetečky a nejednou už ochutnaly „dobrůtky“, které nalezly na zemi. Pomocí odčervovacích přípravků, jako jsou tablety pro kočky a psy, je možné eliminovat riziko nákazy. Důležité je také dbát na čistotu nejen zvířete, ale také jeho pelíšku, ve kterém lehává.

shutterstock_654539092 zdroj: Shutterstock

Odčervovací pasty a tablety pro kočky a psy
Pro odčervení lze použít tablety nebo pasty. Odčervovat musíme už štěňata nebo koťata už ve věku 2 týdnů, a to včetně jejich matky. Až do 3 měsíců věku celý vrh odčervujeme pravidelně každých 14 dní. Pak až do jednoho roku a dospělé jedince, kteří se pohybují i po venku, odčervujeme jednou za 3 měsíce. Pro mláďata je vhodnější použít odčervovací ochucenou pastu, kterou pravděpodobně nebudou odmítat. Chováte-li kočky pouze doma, stačí jim podat odčervovací tabletu jednou za půl roku.

Pravidelným odčervováním a používáním antiparazitik budete chránit zdraví svého zvířecího kamaráda.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články