Jako Jediové ve Star Wars: Fyzici ovládli ‚Sílu‘ zvukovými vlnami

25. 8. 2022 – 9:09 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Jako Jediové ve Star Wars: Fyzici ovládli ‚Sílu‘ zvukovými vlnami
Kulička vznášející se v levitátoru, který umožňuje manipulovat s předměty, aniž by se jich cokoli dotýkalo. | zdroj: Profimedia

Působivá inovace metody nazývané akustická levitace by jednou mohla vyvolat revoluci ve stavebnictví. Umožňuje manipulovat s předměty, aniž by se jich dotýkalo mechanické zařízení nebo člověk.

Akustická levitace připomíná superschopnost rytířů Jedi ze Star Wars, kteří ovládali ‚Sílu‘ procházející vesmírem a svázanou s existencí života. Je však méně magická, se životem nesouvisí a využívá zvukových vln.

Žádné sci-fi, žádná magie

Patrně víte, že to, co vnímáme jako zvuk, jsou drobné změny v hustotě vzduchu. Ten z vás, kdo stál na koncertu u reproduktoru, mohl zaznamenatl, že silné zvukové vlny mohou pohybovat pevnými předměty. A výzkumníci pomocí jemnější modulace ultrazvukových vln už řízeně pohybovali s předměty, dokázali je i zvedat.

Pokrok v této technologii teď předvedli fyzici z Veřejné univerzity ve španělské Navaře. Ve své studii (tady), kterou popisuje magazín Gizmodo, naznačili, jak by se s využitím zvukových vln jednou mohlo manipulovat třeba s nebezpečnými materiály, anebo dokonce s předměty při staveních pracích.

Univerzitní tým zkonstruoval akustický levitátor, který dokáže vytvořit akustická pole schopná zachytit, udržet a pohybovat s nejrůznějšími, i podlouhlými předměty, jako jsou tyče. 

Jak je patrné z videa, zařízení nazvané levitátor se neomezuje pouze na manipulaci s pevnými předměty. Zachytí kapaliny, anebo lepidla. Ty se potom dají použít ke spojování stavebních dílů.

Ve videu levitátor nanáší kapky lepidla na jednoduchou tyčinkovou konstrukci, kterou lze okamžitě vytvrdit zábleskem ultrafialového světla. 

Hmotnost objektů, s nimiž levitátor manipuluje, je zatím značně omezená. Výzkumníci jsou však optimističtí a předpokládají další zdokonalení této technologie.

Akustická levitace by podle nich mohla být už v dohledné době použita při výrobě elektroniky, kdy se pohybuje s malými, a tedy snáze „levitovatelnými“ předměty.

Díky tomu, že akustická levitace se obejde bez fyzického kontaktu, mohla by být užitečná také při manipulaci s horkými či biologicky rizikovými materiály.

Sotva si lze představit, že levitátor bude jednou manipulovat s předměty, jakými jsou třeba cihly nebo betonové panely. To ale neznamená, že se techniku nepodaří zdokonalit do podoby, která to umožní.

Během posledních let postoupila akustická levitace značně kupředu a je obtížné předvídat, do jakých výšin se vznese.

Zdroje:

Nejnovější články