Microsoft uloží hudbu do skla a ukryje ji pod zemí. Na 10 000 let!

11. 6. 2022 – 20:27 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Microsoft uloží hudbu do skla a ukryje ji pod zemí. Na 10 000 let!
Vchod do semenné banky Svalbard Global Seed Vault. | zdroj: Profimedia

Vzniká Noemova archa pro hudbu. Má zachránit současné skladby pro vzdálené generace.

Nic není navždy. Ani záznamy s hudbou. Dnešní CD a DVD nosiče mají životnost kolem 15 let, pevné SSD disky 10 let a disky typu HDD jen 5 let, stejně jako magnetické pásky.

Z toho je patrné, že i v těch nejlepších případech budou současné nahrávky znehodnoceny o tisíciletí dřív než hieroglyfy vytesané do kamene starověkými Egypťany.

Jak je tedy uchránit? Recept nabízí projekt Global Music Vault, který je plánován obdobně jako Noemova rostlinná archa Svalbard Global Seed Vault. Využívá podzemní prostory ve stejném pískovcovém masivu v nadmořské výšce 130 metrů.

Mezi hlavní výhody jeho umístění patří tektonická stabilita, a tedy žádné nebezpečí zemětřesení, nadmořská výška zajišťující, že úložiště nebude zatopeno, ani kdyby všechen sníh na pólech roztál, i snadná dopravní dostupnost.

Zatímco trezor semen má zachránit rostlinnou různorodost na Zemi po apokalypse, Global Music Vault si klade za cíl zachovat zvukové umění pro příští generace.

Hudba ‚na věčnost‘

„Tady budou nenahraditelná hudební data uchována v kapslích, chráněna v trezoru a uložena ‚na věčnost‘,“ cituje magazín Fast Company z prohlášení společnosti Elire Group, která na projekt dohlíží.

Microsoft pro projekt vyvinul technologii „skleněných pevných disků“. Nazval ji Project Silica

Je to plotna z křemenného skla o rozměrech 7krát 7 centimetrů. Uvnitř je místo až pro 100 GB digitálních dat. To zhruba odpovídá 20 tisícům skladeb.

Křemenné sklo je mnohem odolnější vůči vyšším teplotám a zcela odolné vůči (elektro)magnetickému znehodnocení dat. Údaje nejsou zaznamenány magnetickým zápisem, ale pomocí laseru. Data jsou vyleptána do 3D vzorců na povrchu nosičů.

Podobný způsob zápisu je sice pro váš disk nevhodný, protože jednou vyleptaná data se už jen obtížně přepisují, lze je ale dobře a rychle přečíst, a to teoreticky i za tisíce let. Inženýři odhadují trvanlivost takových nosičů na 10 tisíc let.

Křemenné datové nosiče by ale mohly najít uplatnění nejen v norském bunkru. Pro Microsoft je projekt Global Music Vault propagací nové technologie.

„Naším cílem je ukládat archivní a konzervační data v cloudovém měřítku do skla. To je obchodní cíl společnosti Microsoft, ale také praktický cíl ochrany budoucnosti hudby a dalších dat,“ říká Ant Rowstron z výzkumných laboratoří Microsoftu v Cambridge.

… a nejen hudba, také internet

Pokud se ukáže, že technologie funguje, odhadují výzkumníci, že by tímto způsobem bylo možné ukládat velká množství dat v „nepřepisovatelné a odolné“ části internetu. To by mohlo být užitečné z archivních důvodů pro hudbu, filmy a další „finální“ data.

Na Global Music Vault se podílí víc expertů než jen ti z Microsoftu. Je proto možné, že ve finále bude „trvanlivá“ hudba uložena i na dalších typech nosičů. Projekt je ve zkušební fázi, kdy se vybírají skladby pro uchování – a ruku v ruce s tím se shání zdroje na jeho realizaci.

 „Tento projekt připomíná dlouhodobou hodnotu hudby pro náš druh. Její zachování je v souladu s tím, čemu věřím,“ říká ve Fast Company o projektu londýnská písničkářka Beatie Wolfeová 

Do nynějšího uložiště lidé z Global Music Vault zatím ukryli pokusné křemíkové nahrávky třeba z novozélandské národní knihovny nebo Mezinárodní knihovny africké hudby. Zkušenosti s nimi rozhodnou o budoucnosti křemenných nosičů.

Zdroje:
Microsoft, Fast Company

Nejnovější články