Je snad umělá inteligence lepší než váš lékař?

19. 10. 2023 – 23:14 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Je snad umělá inteligence lepší než váš lékař?
Symbolický obrázek umělé inteligence představované humanoidním robotem, který pracuje jako lékař v nemocnici. | zdroj: Profimedia

Umělá inteligence v mnoha činnostech dohání člověka. Příkladem je lékařská diagnóza.

Studie expertů z nemocničního výzkumného ústavu Mass General Brigham v Bostonu naznačuje, že strojová učení by mohla doplnit lékaře z masa a kostí. Jazykový model ChatGPT podle odborníků dělá překvapivě často stejná rozhodnutí jako zkušení lékaři.

Stroj s úspěšností stážisty

V posledních letech se začalo experimentovat s využitím strojových učení například při diagnóze tkání nebo předpovědí nemocí srdce ze stavu krevních žilek v oku.

Nynější studie publikovaná v časopise Journal of Medical Internet Research však místo speciálně vytrénovaných algoritmů sáhla po umělé inteligenci, ke které má přístup každý z nás – k ChatGPT.

Cílem výzkumníků bylo zjistit, zda ChatGPT dokáže zvládnout klinický postup od setkání s pacientem přes diagnostické vyšetření až po určení konečné diagnózy a návrh léčby. Vědci testovali ChatGPT na 36 dříve publikovaných případech pacientů, u nichž o diagnóze a léčbě nedávno rozhodli lidští doktoři.

Výsledek? Vyšlo najevo, že ChatGPT se shoduje s hodnoceními a rozhodnutími lékařů ze 72 procent.

Umělá inteligence se v testu rozhodovala na základě analýzy dat, jakými jsou věk pacienta, pohlaví, příznaky a míra naléhavosti léčby.

Stroj nejprve dostal úkol sestavit počáteční diagnózu a po dodání dalších informací i diagnózu konečnou. S ní také rozhodl o způsobu léčby. Tímto způsobem byl simulován celý postup vyšetření pacienta.

Výzkumníci přidělovali ChatGPT body za správné odpovědi v každé fázi pokusu. Úspěšnost na hranici 72 procent je přitom průměrem. Při stanovení konečné diagnózy byla úspěšnost strojových algoritmů nejvyšší – dosahovala 77 procent.

Nejhůře si umělá inteligence vedla při diferenciální diagnostice, což je rozhodování, při kterém lékař stanoví pravděpodobné diagnózy a z nich následně vybírá nejpravděpodobnější. V ní přesnost stroje klesla na 60 procent.

Ačkoli výsledky nejsou stoprocentní, vedoucí studie Marc Succi přirovnal úspěšnost „MUDr. ChatGPT“ k úspěšnosti stážistů a internistů z masa a kostí.

Pomocník lékařů?

„Výsledky nám říkají, kde jsou lékaři nepostradatelní a kde přinášejí největší přidanou hodnotu, tedy v raných fázích péče o pacienta s malým množstvím informací, kdy je zapotřebí vybírat ze seznamu možných diagnóz,“ cituje Succiho žurnál Interesting Engineering.

Autoři studie dospěli k závěru, že ChatGPT není schopen lékaře nahradit, dokáže však některé medicinské činnosti doplnit.

„Nemyslím si, že srovnání umělé inteligence s lékaři je spravedlivé. Užitečnost umělé inteligence spočívá v tom, že rozšíří pracovní postupy lékaře,“ upozorňuje spoluautorka studie Arya Raová.

Je pozoruhodné, že ChatGPT při „atestaci“ nepropadl, protože pro lékařskou profesi nebyl cvičen. Vznikl jako chatbot, tedy strojové učení zaměřené na komunikaci pomocí jazyka. Je přitom reálné, že úspěšnost ChatGPT v diagnostice, obdobně jako v jiných činnostech, bude stoupat.

Možná, že jednou bude schopen pomáhat (i českým lékařům), a tak je zbaví přesčasové práce nebo ji aspoň zkrátí.

Zdroje:

Nejnovější články