Rakovina vzala Icemanovi hlas. Umělá inteligence ho ale pro Top Gun zachránila

3. 6. 2022 – 23:50 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Rakovina vzala Icemanovi hlas. Umělá inteligence ho ale pro Top Gun zachránila
Maverick za kniplem stíhačky ve snímku Top Gun: Maverick. | zdroj: Profimedia

Rekonstrukce hlasu pomocí vyspělé technologie zachránila pro pokračování ikonického snímku Top Gun postavu Toma „Icemana“ Kazanského, rivala stíhacího pilota Pete „Mavericka“ Mitchella.

Zatímco role Mavericka před 36 lety katapultovala mezi hvězdy první velikosti Toma Cruise, arogantní Iceman byl životní rolí pro Vala Kilmera. Tvůrci pokračování kasovního trháku roku 1986 však pro druhý díl filmu s názvem Top Gun: Maverick původně s Kilmerem nepočítali.

Důvod byl nasnadě: Kilmer přišel následkem rakoviny hrtanu o hlas. Pro Top Gun, který v květnu dorazil do kin, ho však zachránila špičková technologie.  

profimedia-0137134319 val kilmer Val Kimer, filmový Tom „Iceman“ Kazansky, kterého dabovala umělá inteligence. | zdroj: Profimedia

Val Kilmer musel podstoupit laryngektomii – zákrok, při kterém mu vyjmuli hrtan, pomocí něhož přichází vzduch do plic a v němž se tvoří hlas. Nyní dýchá umělým otvorem – tracheostomií – na spodní části krku. Mluví „slavíkem“, který je nasazen na tracheostomickou kanylu. Jeho syntetický hlas je však jen obtížně srozumitelný.

V Top Gunu nicméně Kilmer zní čistě a srozumitelně. A přitom mluví svým hlasem. Je to zásluha umělé inteligence, kterou vyvinula londýnská společnost Sonantic a která dokonale rekonstruovala hercův hlas.

Přesvědčte se o tom v následující audionahrávce.

Dá se říct, že umělá inteligence vlastně herce dabovala jeho vlastním hlasem.

Top Gun s ‚top‘ technologií

„Maverickovým hlavním rivalem byl Iceman. Ti dva k sobě patří jako pepř a sůl, proto jsem měl o roli zájem,“ cituje Kilmera žurnál Futurism.

Tvůrci filmu mu vyšli vstříc a vývojáři společnosti Sonantic dali dohromady nahrávky Valova hlasu ze všech jeho rolí. Pomocí svého patentovaného softwaru a umělé inteligence, která využívá hlubokého učení, založeného na algoritmech neuronových sítí, potom vytvořili hlasový profil. A ten je k nerozeznání od někdejšího hlasu Vala Kilmera.

Top Gun je tedy tentokrát okořeněn „top“ technologií.

Zdroje:
Futurism

Nejnovější články