Spěte sladce, drazí zesnulí. Umělá inteligence nám doručí vaše avatary

22. 4. 2023 – 17:02 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Spěte sladce, drazí zesnulí. Umělá inteligence nám doručí vaše avatary
Hřbitovní andělé strážní. | zdroj: Profimedia

Někteří vizionáři líčí budoucnost, ve které s námi budou „žít“ avataři zesnulých.

Nechali byste si po smrti blízkého člověka vytvořit pomocí umělé inteligence jeho digitální kopii? Pokud s odpovědí váháte, nejste sami.

Může technologie zmírnit žal?

Idea je prostá: Každý z nás za sebou zanechává velké množství digitálních otisků. Naše e-maily, zprávy či videa mohou být knihovnou, z níž strojová učení vytvoří digitální kopii, která mluví a pohybuje se jako my. A to i po naší smrti.

Společnost Somnium Space se pomocí funkce Live Forever chystá vytvářet avatary zesnulých na objednávku, píše žurnál Vice. Kromě digitálního otisku mají potřebné údaje dodat příbuzní zesnulých. Za služby si účtuje 50 dolarů.

Obdobný koncept vyvíjí také startup HereAfter AI, upozorňuje časopis MIT Technology Review. Po zákaznících chce videa s určitým obsahem. Z nich umělá inteligence vytváří posmrtné avatary. Vznikají, když jedinec ještě žije.

Fanoušci seriálu Černé zrcadlo (Black Mirror) si mohou vzpomenout na deset let starou epizodu, která se zabývala etikou digitálních klonů zesnulých. V díle „Be Right Back“ dívka Martha po smrti přítele Ashe použije robota k tomu, aby ho změnila na virtuálního Ashe.

Může snad taková technologie zmírnit náš žal? A je naše technologie na potřebné úrovni pro avatary zesnulých?

Strašidelné kopie

Už před současnými úspěchy strojových učení se živou bytostí téma věrnosti digitálních klonů řešila studie publikovaná v roce 2020 v žurnálu Scientific Reports. Dospěla k závěru, že pouhých pět minut sledování pohybu lidského těla stačí k tomu, aby algoritmy vytvořily kopii pohybů člověka s 95procentní přesností.

Značně se zlepšují také hlasové deepfakes, tedy schopnost strojového učení vytvořit digitální napodobeninu hlasu skutečného člověka, na což upozorňuje například studie na webu IEEEXplore. Často jsou využívány k podvodnému jednání.

Videím ale do identické kvality ještě leccos schází, zejména když je manuálně neupraví lidská ruka. Avšak při současné rychlosti postupu strojového učení může být přesvědčivý, strojem vytvořený pohyb digitálního obličeje, záležitostí několika let.

Problémem nicméně mohou být jazykové modely, které jsou základem umělé inteligence. ChatGPT od společnosti OpenAI sice dovede dobře komunikovat, nemá však žádnou dlouhodobou paměť a při delší konverzaci si začne vymýšlet nebo se chová zvláštně.

Můžeme to prominout umělé inteligenci, která má anonymní tvář a pomáhá nám při práci. Jenže pro pozůstalé může být přesvědčivý avatar jejich blízkého, který začne časem mluvit nesmysly, traumatizujícím zážitkem. Zvláště, když jejich blízký například zemřel na Alzheimerovu nemoc.

Vítejte v tísnivém údolí

I téměř autentický avatar, který by dosahoval 95procentní přesnost jako ve zmíněné studii, by mohl zákazníka vyděsit. Naznačuje to existence jevu známého jako „uncanny valley“ (tísnivé údolí).

Tento název označuje situaci důvěrně známou pro digitální animátory, stejně jako výzkumníky robotiky či umělé inteligence. Ti sice dokážou napodobit lidské pohyby, chování nebo vzhled, ne však se stoprocentní přesností. A nepřesná replika snažící se vypadat věrně je pro většinu lidí strašidelnější než replika stylizovaná, tedy nepřesná.

Uncanny valley je také důvodem, proč se digitálně animované filmy obvykle i dnes snaží zachovat postavám určitou míru pohádkové stylizace, třeba velké oči nebo velké hlavy, než aby se snažily o stoprocentní věrohodnost. Dosáhnout skutečně autentické věrnosti je dosud téměř nemožné.

I vysoká přesnost digitálních avatarů by mohla být stále nedostatečná, zvlášť pokud přihlédneme k emočnímu vztahu pozůstalých k digitálním zesnulým.

A co vy, nahráváte si babičku a dědečka?

Uznávaný počítačový vědec a investor do umělé inteligence Pratik Desai nedávno na twitteru vyzval: „Začněte si pravidelně nahrávat své rodiče, prarodiče a blízké. S dostatkem dat a novými modely syntézy hlasu a videa máte stoprocentní šanci, že budou (ve svém digitálním klonu) moct žít navěky. A možná to už budeme umět na konci tohoto roku,“ vzkázal uznávaný věc

Brzy ale obrátil. Po nesouhlasných reakcích se za svůj příspěvek omluvil a užitečnost virtuálních klonů začal zpochybňovat.

A vy, na kterou stranu s přikloníte?

Zdroje:

Nejnovější články