Kalamáry z 3D tiskárny? Podle vědců chutnají stejně a jsou ještě výživnější

6. 5. 2025 – 14:30 | Technologie | Radek Chlup | Diskuze:

Kalamáry z 3D tiskárny? Podle vědců chutnají stejně a jsou ještě výživnější
kalamáry z 3D tisku od těch skutečných nerozeznáte! | zdroj: Pixabay

Milujete smažené kalamáry, ale chcete se stravovat ekologicky? Vědci z Národní univerzity v Singapuru po dvou letech experimentování vyrobili smažené proužky v 3D tiskárně z rostlinných surovin. Nejen že je rostlinná alternativa věrohodná, ale obsahuje o pět procent více bílkovin než živočišná verze.

Vědci tvrdí, že našli způsob, jak připravit populární pokrm, tedy smažené kalamáry bez jedné naprosto klíčové ingredience – chobotnice. Aby ochránili hlavonožce před vybíjením a současně neošidili strávníky o jejich oblíbenou chuť, vyrobili z izolovaného proteinu fazolí a deseti procent práškových mikrořas rostlinnou pastu.

Do směsi přidali 1,5 procenta gelanové gumy. Ta slouží jako zahušťovadlo a želírující látka. Pro zvýšení obsahu tuku navíc doplnili dvě procenta řepkového oleje.

Výsledek si vědci pochvalují

Potravinu vytiskli v kroužcích o šířce asi 4,5 centimetru a nechali je přes noc v syrovém stavu zmrazit. Další den je obalili do strouhanky a osmažili.

Výsledek? Chuť podobná pravým kalamárům a o pět procent více bílkovin! Kalamáry z 3D tisku sice nemusí znít lákavě, ale chutnají a vypadají věrohodně, tvrdí tým. Když přitom s projektem začínal, měl velké problémy se samotnou texturou pokrmu. To se však po dvou letech povedlo vyřešit.

„Výzkum ukázal potenciál 3D tisku k přeměně udržitelných rostlinných proteinů, jež mohou sloužit jako alternativa mořských plodů,“ okomentovala úspěch hlavní autorka studie Poornima Vijayanová.

Zdroje:

Nejnovější články