Kamera zachytila kojícího keporkaka, podmořskou cisternu s mateřským mlékem

10. 7. 2023 – 23:19 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Kamera zachytila kojícího keporkaka, podmořskou cisternu s mateřským mlékem
Samice plejtváka s mládětem. | zdroj: Profimedia

Kojení ve vodě je obtížnější než na souši. Pozoruhodný snímek však ukazuje, že mnohatunoví savci ho zvládají s grácií.

Mimořádně vzácný snímek kojící samice keporkaka dokázali pořídit biologové u kolumbijských břehů. Podařilo se jim to pomocí kamery instalované na hřbetě mláděte.

Kamera s mikrofonem byla na mláděti připevněna přísavkami, aby mu neublížila a brzy odpadla.  

Kolosální manévr

Donedávna jsme o tom, jak keporkaci kojí, nevěděli zhola nic. Jednoduše proto, že tyto robustní kytovce nemůžete dát do akvária a sledovat, jak pečují o své potomky.

„Dosud se kojení mláďat keporkaků podařilo zachytit na kameru pouze dvakrát,“ upozornila při představení videa v kolumbijském Medelínu bioložka Natalia Boterová, jejíž tým z nadace Macuaticos Foundation intimní okamžik ze života matky a mláděte natočil.

Je to doslova kolosální manévr, píše magazín Science Alert. Keporkakové, nazývaní také plejtváci dlouhoploutví, dorůstají do délky 15 metrů a váží přes 25 tun. To se blíží hmotnosti naloženého kamionu.

Tito kytovci připlouvají z Aljašky k pobřeží Kolumbie v červnu. V teplejších vodách Pacifiku rodí a opatrují mláďata. V listopadu odplouvají zpět na sever s vykrmenými potomky.

Mléko víc než plnotučné

Samotné kojení, jak ukazuje video, je u těchto kytovců krátké, několikanásobně kratší než u lidí a jiných savců žijících na pevnině. Mládě velryby se ve videu od matky brzy oddělí, aby se nadechlo vzduchu a do vody u kolumbijského pobřeží se rozptýlí stopa mléka. 

Důvod krátkého sání je zřejmý: velrybí kojenci, na rozdíl od lidských, nejsou schopni zároveň dýchat a sát.

Mateřské mléko keporkaků však obsahuje až 60 procent tuku, zatímco lidské jen čtyři. Je to doslova kalorická bomba. Proto i menší množství velrybího mléka stačí, aby pokrylo energetické potřeby mláděte.

Samice keporkaků se o mláďata příkladně starají. Vozí je na hřbetech, dokud nezesílí, a pomáhají jim také v pravidelných intervalech stoupat na hladinu, aby se nadechla.

Z videa je patrné, že kojící gigant je klidný a mateřsky něžný.

Zdroje:

Nejnovější články