Kdepak UFO. Nad námi létají čínské špionážní drony, upozorňuje Pentagon

6. 11. 2022 – 18:00 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Kdepak UFO. Nad námi létají čínské špionážní drony, upozorňuje Pentagon
„Vláček“ satelitů Starlink? V žádném případě, snímek pochází z roku 1973. Světelné jevy se objevily nad řekou svatého Lawrence u Montrealu. | zdroj: Profimedia

Nejnovější výzkum UFO stoupence mimozemských konspirací nepotěší.

Experti amerického ministerstva obrany začali vysvětlovat některá z nejznámějších setkání s UFO v posledních desetiletích. Jejich analýzou dospěli k závěru, že za nimi nejčastěji stojí čínské špionážní drony a meteorologické balóny.

Stále to nejsou mimozemšťané

Tak se shrnout závěr nového zkoumání případů neidentifikovaných létajících objektů (UFO, Unidentified Flying Object), mezi které se řadí také neidentifikované vzdušné jevy (UAP, Unidentified Aerial Phenomenon). Americká vláda se mu věnovala po padesátileté pauze.

Několik představitelů Pentagonu anonymně sdělilo deníku The New York Times, že v mnoha případech jsou za nimi čínské výzvědné drony nebo běžné meteorologické balóny.

Čína už dříve ukradla plány na vyspělá americká bojová letadla a nyní zjišťuje, jak Američané cvičí piloty, vysvětlily zdroje z ministerstva obrany.

Jiná pozorování vzdušných objektů zaznamenaná piloty vojenských letounů, která naznačují vzdušné objekty pohybující se způsobem zdánlivě popírajícím fyziku, jsou s nejvyšší pravděpodobností výsledkem optických klamů.

Do této kategorie patří proslulé video „GOFAST“, pořízené kamerou v letounu amerického námořnictva.

Ačkoli to vypadá, že objekt ve videu se pohybuje abnormální rychlostí, je to jen klam vzniklý pozorovacím úhlem záznamu. Rychle se ve skutečnosti pohybuje stíhačka, ze které byl objekt nafilmován. Dojem vysoké rychlosti objektu vznikl úhlem vůči vodě. Ve skutečnosti se nepohybuje rychlostí vyšší než 48 kilometrů za hodinu.

Máme málo dat

Zmíněná zpráva Pentagonu popisuje 144 případů UAP nahlášených v letech 2004 až 2021.

Starší vládní zpráva z roku 2021, kterou nynější výzkum aktualizuje, nicméně připouští, že kvůli nedostatku kvalitních dat není možné většinu jevů z kategorie UAP přesvědčivě objasnit. Její závěry proto značnou část jevů vysvětlují pouze s určitou pravděpodobností. U všech pozorovaných objektů ale má zpráva za to, že jsou pozemského původu.

V mnoha případech jsou pozorované jevy klasifikovány jako neidentifikované jednoduše proto, že senzory nebyly schopny shromáždit dostatek informací k jednoznačnému vysvětlení,“ cituje deník The New York Times Sue Goughovou, mluvčí ministerstva obrany. „Pracujeme na tom, abychom tyto nedostatky do budoucna zmírnili a zajistili dostatek dat pro naše další analýzy,“ dodala Goughová.

Kromě ministerstva obrany nyní analyzuje jevy UAP rovněž vesmírná agentura NASA. Její tým zahájil činnost letos v říjnu 2022 a bude v ní pokračovat v příštím roce.

NASA se zaměřuje na shromažďování a analýzu co největšího množství dat o těchto jevech, aby mohla vyvinout nové metody identifikace „neidentifikovaných“ objektů na obloze.

V minulosti americká vláda zkoumala tyto jevy v projektu Blue Book. Vedlo ho od roku 1952 do roku 1970 americké letectvo. Analyzovalo v něm 12 618 pozorování UFO a také v tomto případě označilo většinu buď za špatně identifikovaná běžná letadla, anebo za optický klam vzniklý při pozorování přírodních úkazů, jako jsou hvězdy, planety nebo jednoduše oblaka.

Zhruba šest procent pozorování bylo tehdy neobjasněno. Blue Book byl kritizován za bagatelizování některých pozorování. Tématu se později chytili autoři sci-fi a na motivy Blue Book vznikly fikce, které její závěry rozmělnily.

Shrnuto

Do dnešního dne neexistuje jediný důkaz o tom, že UFO nebo UAP jsou mimozemského původu. Existují pouze některá neobjasněná pozorování.

Zdroje:

Nejnovější články