Zachytili Číňané signál mimozemšťanů, nebo rádiovou stopu své mikrovlnky?

16. 6. 2022 – 13:05 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Zachytili Číňané signál mimozemšťanů, nebo rádiovou stopu své mikrovlnky?
FAST, největší teleskop světa s půlkilometrovou parabolou. | zdroj: Profimedia

Čína vytroubila do světa zprávu, že její obří radioteleskop FAST, přezdívaný Sky Eye, mohl zachytit signály vzdálené mimozemské civilizace. Nebyly to ale signály z blízké mikrovlnné trouby, ve které si astronomové z Říše středu ohřívali kung-pao?

Zpráva o signálech, které mohou pocházet od inteligentních mimozemšťanů, se objevila v úterý 14. června na webu Science and Technology Daily, který má pod kontrolou čínské ministerstvo vědy a technologií. Bleskově se začala šířit čínskou sociální sítí Weibo.

Čínští astronomové, o jejichž analýzu se tvrzení opírá, však krátce po zveřejnění informace upozornili, že zdrojem podezřelého signálu může být rádiové rušení, které má původ na Zemi. Poté zpráva o mimozemském signálu z webu zmizela, píše magazín Live Science.

Příliš lidského šumu

Po cizích civilizacích pátráme už desítky let. Prohledáváme vesmír čím dál dokonalejšími teleskopy, vypouštíme sondy s poselstvími pro mimozemšťany. Nikdo se však neozývá. Nezaznamenali jsem ani náznak toho, že kdesi ve vesmíru existuje jiná vyspělá civilizace. Že by to změnili Číňané?

Tým pracující na výzkumu mimozemských civilizací, který vede astronom Čang Tchon-ťie, nalezl „dva mimozemské signály“ v roce 2020 z dat pocházejících z roku 2019. A v roce 2022 tým objevil další podezřelý signál z pozorování exoplanet – planet, které obíhají kolem jiné hvězdy než Slunce.

„Zaznamenali jsme několik úzkopásmových elektromagnetických signálů, které se liší od těch zachycených v minulosti a náš tým pracuje na tom, aby vysvětlil jejich původ… Možnost, že tyto signály jsou nějaký druh rádiového rušení, je vysoká a je třeba ji dále potvrdit, nebo vyloučit. To může trvat ještě dlouho,“ cituje Science and Technology Daily Čanga Tchon-ťieho.

Zkušenosti nabádají ke střízlivosti. Nebylo by to poprvé, kdy astronomové pátrající po signálech mimozemské civilizace narazili ve vesmíru na signály jiných inteligentních bytostí – lidí.

Pro zachycení technosignatury z vesmíru, je klíčové překonat rádiový šum stvořený naší civilizací. Může pocházet třeba z navigačních a satelitních zařízení, mobilních telefonů, radarů… anebo z mikrovlnné trouby. Sada signálů, které byly zachyceny v letech 2011 až 2014 a o nichž se předpokládalo, že pocházejí od mimozemšťanů, byla ve skutečnosti vytvořena astronomy, kteří si v mikrovlnné troubě vařili obědy.

Mimozemšťany najdeme, ujišťují Číňané

Vesmírný radioteleskop FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope), který stojí v jihočínské provincii Kuej-čou, je nicméně unikátní zařízení, největší svého druhu na světě. Pětisetmetrový reflektor parabolické antény teleskopu se skládá ze 4450 panelů trojúhelníkového tvaru a je v provozu od roku 2019.

Kromě pátrání po případných signálech od mimozemských civilizací, hledá gravitační vlny a radiové emise z hvězd a galaxií. Zařízení je dvakrát citlivější než teleskop Arecibo v Portoriku, z něhož bylo v roce 1974 odesláno první rádiové poselství lidstva do vesmíru.

Čínští astronomové věří, že projekt skončí úspěchem: „Těšíme se, že FAST bude první, kdo objeví a potvrdí existenci mimozemských civilizací,“ píše se v jejich prohlášení.

Zdroje:
Live Science, Science and Technology Daily

Nejnovější články