Ozvěte se! Lidstvo vyšle nový vzkaz mimozemšťanům

1. 4. 2022 – 23:17 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Ozvěte se! Lidstvo vyšle nový vzkaz mimozemšťanům
Radioteleskopy vyšlou novou zprávu mimozemským civilizacím. | zdroj: Profimedia

Skupina vědců vedená astrofyzikem z NASA sestavila poselství pro mimozemské civilizace. Kdy můžeme mít odpověď?

V roce 1974 odvysílali vědci z radioteleskopou Arecibo v Portoriku jednoduchou binární zprávu namířenou do hlubokého vesmíru. Jejím příjemcem měly být hypotetické mimozemské civilizace.

Od té doby uplynulo 48 let. Žádná mimozemská civilizace se neozvala. Ani nemohla, protože signál ještě do místa určení – hvězdokupy M33 – nedorazil.

Vědci však už nyní sestavili zprávu novou. Jmenuje Maják v galaxii (The Beacon in the Galaxy) a obsahuje informace o naší poloze v galaxii, o Zemi, o jejím chemickém složení a také o nás – lidech.

Vědci ji detailně popisují na předtiskovém webu ArXiv. Píší, že by pro mimozemšťany měla být srozumitelnější. A tím by se zvýšila šance na odpověď.

Příliš daleko, příliš dlouho

Zpráva se snaží s mimozemskými příjemci vytvořit univerzální komunikační způsob. Má formu jedniček a nul symbolizujících základní matematické a fyzikální pojmy.

VALID_PIXELS Část zprávy udávající polohu sluneční soustavy pomocí souřadnic galaktických klastrů. | zdroj: Jonathan.H.Jiang/NASA

Chceme poskytnout maximální množství informací o naší společnosti a lidském druhu v minimálním množství dat. S vylepšeními v digitální technologii to můžeme dělat mnohem lépe než v poselství z Areciba,“ cituje Jianga časopis Scientific American.

Původní depeše odvysílaná z Areciba byla stručnější. Obsahovala binární popis čísel od 1 do 10, atomové hodnoty klíčových prvků, znázornění DNA, figury muže a ženy, schéma sluneční soustavy a náčrt radioteleskopu Arecibo.

SOLAR_SYSTEM Obrázek solárního systému se Zemí. | zdroj: Jonathan.H.Jiang/NASA

Celkově tato zpráva obsahovala jen 1679 bitů informací. Pro představu, na průměrnou 3,5palcovou disketu se vejde 12079595 bitů. Vědci, kteří připravili novou zprávu, mají obavu, že kvůli nízkému rozlišení vysílaného obrazu, který postupně degraduje, nemá případný příjemce signálu šanci pochopit sdělení.

Kromě depeše z Areciba byly později obdobné zprávy odvysílány v letech 1999 a 2003 ruskými vědci. Zatím poslední pokus v kontaktování mimozemšťanů radiovou zprávou měl žertovnou podobu. V roce 2017 byly k 12,4 světelných let vzdálenému červenému trpaslíkovi odvysílány klipy ze španělského festivalu elektronické hudby nazvaného Sónar.

MATHEMATICAL_OPERATIONS Lekce pozemské matematiky pro mimozemšťany. | zdroj: Jonathan.H.Jiang/NASA

Zatím na žádnou ze zpráv nepřišla odpověď. To však není překvapivé. Zpráva z Areciba mířila ke kulové hvězdokupě M13, která je vzdálena přes 22 tisíc světelných let a panují pochyby, jestli kulové hvězdokupy mají podmínky vhodné pro život.

I kdyby tam život byl, signál k němu dorazí zhruba v roce 24 000 našeho letopočtu. Dalších 22 tisíc let by pak trvala případná odpověď. Mohli bychom ji tedy mít někdy po roce 46 000.

Komu tím prospějete?

Nová zpráva vychází z poselství z Areciba. Je obsáhlejší – skládá se z 13 částí tvořených 204 000 bity.

HUMAN_FORM Ilustrace muže a ženy. Vlevo dole není Peroutka, ale padající předmět, který slouží k orientaci. | zdroj: Jonathan.H.Jiang/NASA

I tuto zprávu by ale bylo možné uschovat na starou disketu. Kvůli vyšší komplexnosti vysílaných obrázků si ji však případný příjemce tak snadno nesplete se šumem.

I tentokrát si ale na odpověď chvíli počkáme – cílem má být 13 tisíc světelných let vzdálený střed naší galaxie.

Bude však zpráva vůbec odeslána? V roce 1974, kdy odletěla depeše z Areciba, byly představy lidstva o možném kontaktu s vesmírnou civilizací optimističtější, než jsou nyní.

DNA-STRUCTURES Poučení o pozemských strukturách DNA. | zdroj: Jonathan.H.Jiang/NASA

Dnes, po dalším půlstoletí průzkumu oblohy, neexistuje jediný důkaz existence jiné civilizace. Co víc, stále častěji se ozývají názory, že kontaktovat někoho „tam venku“ může pro nás riskantní. Kritikem aktivních snah o podobné signály byl i slavný astrofyzik Stephen Hawking.

Nasnadě jsou otázky: Co když nikoho nevidíme, protože setkání civilizací končí pro tu slabší vždy špatně? Co když je v galaxii dokonce nějaký aktivní ničitel slabších druhů?

Tým stojící za Majákem v galaxii připouští, že je nutné o kontaktech s jinými civilizacemi vést veřejnou diskusi.

COMMUNICATION A nakonec manuál, jak pozemšťanům poslat odpověď. | zdroj: Jonathan.H.Jiang/NASA

Neexistuje žádná mezinárodní organizace, která by v takovém tématu mohla rozhodnout. Zpráva proto může odvysílána i bez vědeckého konsensu.

Zda nový vzkaz povede k objevu inteligentních mimozemšťanů, konci naší civilizace, anebo vyjde naprázdno, bychom se mohli dozvědět kolem roku 28 000.

Zdroje:
Scientific American, arXiv

Nejnovější články