Když testujete rychleji a víc, covid utlumíte, upozorňuje studie Harvardu

2. 12. 2020 – 13:53 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Když testujete rychleji a víc, covid utlumíte, upozorňuje studie Harvardu
Složený obrázek výtěru nosohltanu z 3D počítačové tomografie (CT) a počítačové grafiky. Tento typ výtěru se často používá k diagnostice infekce koronavirem SARS-CoV-2. | zdroj: Profimedia

Široce rozšířené a opakované antigenní testy mohou šíření koronaviru účinně zbrzdit. Ověřili to vědci pomocí matematických modelů. Jejich studie může být inspirativní pro českou vládu.

Česká vláda chystá na předvánoční období masivní antigenní testování na covid-19. Jsou pro ně pádné důvody. Epidemie jen zvolna polevuje a z českých dat je patrný (koronavirus.mzcr.cz) vysoký podíl infikovaných mezi testovanými. To naznačuje, že mnoho nakažených není identifikováno a experti nemají věrohodná čísla pro hodnocení epidemie.

Z českého pohledu je proto zajímavá nová studie Harvardské školy veřejného zdraví a Coloradské univerzity. Dospěla k poznatku, že rychlé testy jsou mimořádně důležité k tomu, aby epidemie covidu byla potlačena.

Rychlost stojí na prvním místě

Z výsledků matematických modelů, které výzkumníci ve studii použili, vyplývá, že prověřování velkých částí populace antigenními testy, které jsou jednoduché, není je nutné vyhodnocovat v laboratoři a jejich výsledek je znám do 15 minut, může pandemii ukončit během několika týdnů. Umožní včas podchytit přenašeče koronaviru, a tak epidemii utlumit.

Antigenní testy, u kterých se zjišťuje bílkovinná obálka viru, jsou méně přesné než v Česku převažující PCR testy, u nichž se hledá ribonukleová kyselina viru (PCR testy zachytí až 90 procent nakažených, antigenní 60 až 70 procent).

Výhodou antigenní metody je však kromě rychlosti také to, že reagují pouze na živé viry, zatímco PCR testy i na mrtvé. To znamená, že do izolace putuje i člověk, který má v těle pouze mrtvé viry, a není tedy přenašečem.

"Za nejzásadnější zjištění naší studie považuji, že z hlediska veřejného zdraví je lepší udělat méně přesný test dnes než přesnější test zítra," sdělil hlavní autor studie Daniel Larremore. "Namísto toho, abychom zavírali všechny doma, si můžeme být být více jistí, kdo nemoc přenáší, a kdo ne. A karanténu můžeme omezit jen na pozitivně testované."

Modely ze studie publikované v žurnálu Science Advances, naznačují, že testování tři čtvrtin populace města jednou za tři dny by mohlo počet infikovaných snížit o 88 procent.

Testy jsou levnější než lockdowny

Nejsou to vlastně závěry až tak překvapivé, protože význam rychlého testování již od jara zdůrazňují státy, kde se šíření covidu podařilo rychle utlumit anebo eliminovat – například Tchaj-wan. Nedávno plošné antigenní testy použilo Slovensko a teď se k nim chystá Rakousko.

Česká vláda zavedla pravidelné antigenní testy zatím jen u klientů a zaměstnanců organizací, které poskytují dlouhodobou lůžkovou péči a sociální služby v domovech pro seniory a pro zdravotně postižené.

Zmíněná studie upozorňuje, že rychlé a dostatečně objemné testování může držet počet infikovaných na nízkém čísle. To znamená mimo jiné snazší trasování infikovaných, menší riziko přetížení zdravotnictví těžkými případy covidu. V takovém případě nemusíte zavírat ekonomiku, ani školy. Tak jako v Česku.

Zdroje:
ScienceAlert

Nejnovější články