Kočka dokáže vytvořit 276 výrazů obličeje. Pochopíme, co znamenají?

6. 11. 2023 – 18:20 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Kočka dokáže vytvořit 276 výrazů obličeje. Pochopíme, co znamenají?
zdroj: Profmedia

Nenechte se klamat, i kočky znají mimiku. Lidem ji ale příliš neukazují.

Kočky domácí nejsou tak odměřené, jak se dříve myslelo. Nová studie u nich odhalila škálu výrazů, které používají ke komunikaci s jinými kočkami.

Do nitra kočičích grimas

Kočičí kavárny jsou skvělé zařízení jak pro lidi, tak pro kočky. Lidé tam mohou popíjet kávu a kromě toho pozorovat nebo i hladit kočky, kterým zařízení slouží jako útulek.

Jedna taková kavárna v Los Angeles se stala laboratoří pro výzkum koček. Brittany Florkiewiczová a Lauren Scottová z Lyon College v arkansaském Batesville nainstalovaly do kavárny kamery, které sledovaly výrazy obličejů koček.

Celkem výzkumnice během roku nahrály 194 minut záznamu s 53 kočkami. Tento materiál analyzovaly pomocí speciálního softwaru.

Ve studii, která vyšla v časopisu Behavioral Processes, vědkyně popisují 276 různých výrazů obličeje, které odhalily u koček. To je ve srovnání s jinými druhy překvapivě vysoký počet. U lidí se nejčastěji zmiňuje 44 výrazů, u psů 27 a u šimpanzů neuvěřitelných 357.

Výzkum výrazových schopností koček byl dosud opomenut.

„Studie se vesměs zaměřují na spojení mezi kočkami a lidmi v průběhu 10 000 let domestikace. V kočičí kavárně jsme se proto rozhodly dokumentovat spontánní interakce mezi kočkami a zaznamenávat jejich výrazy tváře,“ cituje magazín Live Science Brittany Florkiewiczovou.

Florkiewiczová a Scottová sbíraly výrazy až po zavírací době, kdy tam nebyli žádní lidé. Zaznamenávaly výrazy obličeje koček při jejich vzájemné komunikaci.

Vyloučily výrazy, které zjevně neměly komunikační ráz, například žvýkání, zívání nebo pouhé dýchání. Každému jedinečnému výrazu přiřadily kódové jméno.

Mezi 276 jedinečnými výrazy obličeje jsou výrazy přátelské i varovné. 45 procent jich spadá do první skupiny, 37 procent do druhé. Zbývajících 18 procent se pohybovalo někde uprostřed. 

Výzkumnice však za hranicí obecných charakteristik nebyly schopny určit, co kočky svými výrazy sdělují. To by podle nich měl být tématem pro další studie.

A komu tím posloužíte?

Nakolik kočky mohou svou mimiku využívat i ke komunikaci s lidmi, studie nezkoumala. Budoucí výzkum na toto téma  tak může přinést zajímavé poznatky.

Výzkum zvířecí komunikace má nicméně užití i za hranicemi potěchy majitelů psů či koček. Přesnější poznání zvířecích výrazů by mohlo zlepšit a usnadnit diagnostiku nemocí i veterinární péči.

Zdroje:

Nejnovější články