Kočky vskutku požírají nebožtíky. Ověřil to vědecký experiment

3. 1. 2022 – 23:32 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Kočky vskutku požírají nebožtíky. Ověřil to vědecký experiment
Kočce neporučíš. | zdroj: Profimedia

Kočka domácí, pokud se jí naskytne příležitost, nepohrdne kusem masa z nebožtíka. Jak si při tom počíná, ukázaly fotopasti dvou vědeckých institucí.

Patrně jste slyšeli o případech, kdy se kočka po smrti svého chovatele rozhodla „samou láskou“ ho sežrat.

Teď ale vážně. Historky popisující chování koček (někdy ale i psů a jiných domácích zvířat) konzumujících mrtvé chovatele nejsou až tak anekdotické. Čas od času bývají zaznamenány po objevu zesnulého, který žil sám.

Hororový pokus

Nový experiment však do tématu vstoupil s porcí vědy, když identifikoval kočky jako pravidelné konzumenty lidského masa v jedné z oblastí studujících přirozený rozklad těl. Popisuje to studie publikovaná v Journal of Forensic Sciences.

Může to znít kuriózně, ale bádání, jak se lidské tělo rozkládá, je předmět zájmu některých výzkumných institucí. Může se to hodit třeba při objasňování trestné činnosti.

Dlouhodobé sledování rozkládajících se těl přitom čas od času zachytí i nějaké divoce žijící zvíře. Vědci tak už zjistili, že i býložraví zajíci si občas rádi dopřejí trochu člověčiny, obdobně jako třeba srnec. 

Ve fotopastech amerických výzkumníků z Coloradské Mesa univerzity a Forenzního výzkumného centra uvízly dvě volně žijící kočky.

První z nich si vybrala ke konzumaci torzo zesnulé devětasedmdesátileté paní, která odkázala své tělo vědě. Kočka se zaměřila na konzumaci měkkých tkání na levé ruce a hrudi – zejména kůže a tuku. Z výzkumných důvodů byla po první konzumaci přes lidské tělo umístěna na týden klec.

Kočka se však po jejím odstranění k dílu vrátila a dělala to pravidelně po 35 dnů. Zajímavé je, že nevěnovala pozornost desítkám jiných těl poblíž.

Druhá kočka si experimentu, který leckomu může připadat jako morbidní, vybrala tělo sedmdesátiletého zesnulého muže. Tentokrát měla „hostinu“ snazší, protože tělo bylo pitváno. Zvíře tak hodovalo podél tkání, do nichž předtím zasáhl skalpel.

Také tentokrát se ukázalo, že kočka si pečlivě vybírala, opomíjela jiná těla nebožtíků v okolí.

Kočce neporučíš

Vyšlo najevo, že kočky mají zájem především o měkké tkáně. Teoreticky by to potvrzovalo, že rty a nos pro ně můžou být hlavním předmětem zájmu.

Volně žijící kočky ve zmíněné studii preferovaly jiné partie spíše v torzu. Důvodem může být skutečnost, že zatímco domácí kočky donucené okolnostmi k pojídání lidí, se musejí vypořádat s oblečením nebožtíka. Ve zmíněném pokusu byla těla zesnulých svlečená.

Experiment amerických vědců každopádně prokázal, že kočka domácí, pokud se jí naskytne příležitost, nepohrdne ani kusem masa z nebožtíka. Jak se ostatně říká – kočce neporučíš.

Na omluvu koček domácích se patří připomenout, že příběhy o „kočkách-lidožroutech“ obvykle zmiňují, že zvíře pobývalo uzavřené v domě s mrtvým bez přístupu k potravě. V takovém případě by se na kanibalství patrně obrátil kdekdo…

Zdroje:
Journal of Forensic Sciences

Nejnovější články