Kojící velryba zachycena v unikátním videu

28. 4. 2020 – 18:10 | Příroda | ave | Diskuze:

Kojící velryba zachycena v unikátním videu
Mládě keporkaka s matkou | zdroj: Profimedia

Je to intimní a něžná záležitost. Své mládě přitom kojí matka, která váží téměř tolik jako naložený kamion.

Velryby jsou lidem bližší než většina jiných mořských tvorů. Jsou to savci, rodí živá mláďata, které potom chrání, vychovávají a také – kojí.

Donedávna jsme o tom věděli málo. Jednoduše proto, že velryby nemůžete dát do akvária a sledovat, jak pečují o své potomky.

Mořští biologové ze dvou univerzit– Stanfordské a Santa Cruz – teď dokázali pozorovat výchovu mladých keporkaků. Zaznamenali přitom kojení u těchto kytovců z pohledu mláděte – pomocí kamery připevněné přísavkou na jeho hřbetě.

Výchova na Havaji

Je to doslova kolosální manévr. Keporkakové, nazývaní také plejtváci dlouhoploutví, dorůstají 15 metrů a váží přes 25 tun.  Pro srovnání – to je váha ze dvou třetin naloženého kamionu.

zdroj: YouTube

Tito kytovci připlouvají po mnoho generací z Aljašky na zimu k havajskému ostrovu Maui, kde tráví měsíce rozením mláďat a jejich opatrováním. A právě nyní, koncem dubna, odplouvají zpátky na sever i s vykrmenými potomky.

Vědci letos u havajských ostrovů sledovali velryby jak pomocí kamer, tak senzorů, které zaznamenávaly akustické signály, rychlost a tlak (hloubku).

"Bylo to úžasné. Teď už víme, co tato zvířata vidí a jak spolu komunikují," řekl mořský biolog Lars Bejder.

Kalorická bomba

Samotné kojení, jak ukazuje video, je u těchto kytovců velmi krátké, kratší než u lidí. Důvod je nasnadě: Velrybí mláďata, na rozdíl od lidských, nejsou schopna současně dýchat a sát.

Mateřské mléko keporkaků však obsahuje až 60 procent tuku, zatímco lidské jen čtyři. Je to hotová kalorická bomba. Proto i menší množství velrybího mléka stačí, aby pokrylo energetické potřeby mláděte.

Samice keporkaků platí za starostlivé matky. Svá mláďata vozí na hřbetech, dokud nezesílí, a pomáhají jim také v pravidelných intervalech stoupat na hladinu, aby se nadechla.

Z videa je patrné, že kojící gigant je klidný a mateřsky něžný.

Zdroje:
www.mmrphawaii.org/projects

Nejnovější články