Konečně víme, jak vypadal „ten, kdo vyvolával strach“

1. 4. 2021 – 20:50 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Konečně víme, jak vypadal „ten, kdo vyvolával strach“
Llukalkan aliocranianius, vrcholný predátor z období křídy. | zdroj: Profimedia

Paleontology nově popsaný dinosaurus Llukalkan aliocranianus patřil mezi vrcholné predátory na sklonku éry obřích ještěrů.

„Ten, kdo vyvolává strach“. Tak pojmenovali paleontologové pozoruhodného dinosaura, jehož fosilizovanou lebku objevili v argentinské Patagonii.

V jazyce domorodých indiánů Mapučů se to dá vyjádřit slovem „Llukalkan“.

Dinosaurus, jeho celé jméno zní Llukalkan aliocranianus (aliocranianus znamená v řečtině „neobvyklá lebka“), se proháněl na území dnešní Patagonie před 83 až 85 miliony let, v epoše pozdní křídy na sklonku éry dinosaurů. Žil tedy na území prehistorického jižního subkontinentu Gondwana, který zahrnoval kromě Jižní Ameriky (a Patagonie), Afriku, Indii, Antarktidu a Austrálii.

profimedia-0602366160 Lebka „toho, kdo vyvolává strach“. Části, které se nedochovaly jsou dokresleny. | zdroj: Profimedia

Na délku tento dinosaurus měřil pět metrů. Vážil až pět tun, což se blíží hmotnosti afrického slona.

Mrštný predátor

Llukalkan byl masožravec a obávaný predátor. Stavbou těla připomínal Tyrannosaura rexe. Pohyboval se po zadních končetinách, přední měl zakrslé. Ve srovnání s T. rexem byl menšího vzrůstu, jeho výhodou však byla větší pohyblivost. K jeho charakteristikám patřila velká hlava, tlama plná zubů, malé rohy a silný skus.

„Naše zjištění naznačují, že měl lepší sluch než ostatní dinosauři v rodině abelisauridů (skupina dravých dinosaurů – teropodů), což z něj spolu s ostrým čichem dělalo vynikajícího lovce. Určitě patřil mezi vrcholné predátory své doby,“ řekl agentuře Reuters Federico Gianechini, paleontolog na argentinské Národní univerzitě ve městě San Luís.

Vynikající sluch měl Llukalkan díky vzduchem naplněné dutině (sinus) ve středním uchu. Vědci ji dosud nezaznamenali u žádného z deseti známých druhů abelisauridů.

Fosilie lebky Llukalkana aliocraniana byla objevena v roce 2016 v sedimentech geologického souvrství Bajo de la Carpa pověstného nálezy z epochy křídy. Letos z ní vědci dokázali odvodit podobu obávaného predátora. Svou práci popisují na webu Journal of Vertebrate Paleontology.

Zdroje:

Nejnovější články