Popsán zatím nepoznaný 'orlí' žralok, exot z éry dinosaurů

21. 3. 2021 – 14:28 | Příroda | Nedd.cz | Diskuze:

Popsán zatím nepoznaný 'orlí' žralok, exot z éry dinosaurů
Orlí žralok zobrazený podle dochované fosilie. | zdroj: Profimedia

Pokud byste chtěli vidět jednoho z nejpodivnějších žraloků, který byl širší než delší a klouzal v oceánu pomocí dlouhých prsních ploutví, museli byste nastoupit do stroje času a nechat se přenést do období křídy. Tento tvor zmizel v propadlišti evoluce.

Skupina paleobiologů v nové studii publikované v časopise Science odhalila bizarní druh žraloka, kterého už nemáme šanci spatřit, protože vyhynul. Vědci mu dali jméno Aquilolamna milarcae, orlí žralok.

Ze žraloka se zachovala jediná fosilie, kterou roce 2012 objevil neznámý pracovník lomu v mexickém státě Nuevo León. Teprve nedávno však fosilii analyzoval mezinárodní vědecký tým vedený Romainem Vullem z francouzského Národního centra pro vědecký výzkum.

„Exemplář Aquilolamna milarcae představuje novou a málo známou kapitolu evoluční historie žraloků,“ řekl ke studii žraloka Vullo.

profimedia-0598794144u Fosilie orlího žraloka. | zdroj: Profimedia

Z fosilie kostry a zbytků kůže je patrné, že orlí žralok se lišil od jakéhokoli známého druhu žraloka, ať už žijícího, nebo vyhynulého. Jeho tělo a ocasní ploutev sice měly tvar torpéda, ale i pár extrémně dlouhých prsních ploutví podobných křídlům.

Připomínal jimi mantu nebo spíš rejnoka, příbuzného žraloků. Byl širší než delší, na délku měřil 1,65 metru, na šířku 1,9 metru.

Na rozdíl od manty, která „létá“ vodou mávnutím, orlí žralok spíš „klouzal“ vodou pomocí štíhlých prsních ploutví a tělo poháněl ocasem.

Nebyl to žádný hrůzostrašný predátor. Vzhledem k mohutným ústům, ale titěrným zubům, vědci předpokládají, že se živil planktonem.

Experti dospěli k závěru, že žil v období křídy před 93 miliony let. Před jeho identifikací a popisem měli vědci za to, že v tehdejších vodách (před 145 až 66 miliony lety) existovala pouze jedna velká rodina ryb živící se planktonem – pachycormidae, vyhynulá skupina velkých kostnatých ryb. Teď k nim tedy přibyl orlí žralok.

Vědci předpokládají, že orlí žraloci vyhynuli obdobně jako dinosauři po dopadu meteoritu Chicxulub před 66 miliony lety, kdy se vody okyselily a ubylo v nich planktonu.

„Nahradily je manty a také rejnoci, kteří se vyvinuli na začátku třetihorního období po vyhynutí dinosaurů,“ řekl Vullo agentuře AFP.

Zdroje:

Nejnovější články