Krijn, neandrtálec z potopené země, kterému vrátili tvář i úsměv

19. 9. 2021 – 10:56 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Krijn, neandrtálec z potopené země, kterému vrátili tvář i úsměv
Krijn, první neandrtálec, u kterého byl zaznamenán nádor. | zdroj: Profimedia

Nádory se nevyhýbaly ani našim dávným příbuzným. Důkazem je neandrtálský muž, jehož ostatky nalezli v Severním moři.

Díky pokročilé vědě a šikovnosti paleoantropologů můžete dnes pohlédnout do tváře neandrtálského muže, který žil před 50 tisíci až 70 tisíci lety a kterému na lebce narostl nádor. Jeho tvář rekonstruovali experti z částí lebky.

Muž, kterého vědci pojmenovali Krijn, pobýval na území nazývaném Doggerland. Dnes tato oblast leží pod hladinou Severního moře. Ještě před 6500 lety ale propojovala evropskou pevninu s britskými ostrovy. Pak ji zaplavilo moře stoupající vlivem tání po poslední době ledové.

Část Krijnovy lebky nalezl amatérský paleontolog při prohledávaní sedimentů ze Severního moře u břehů Nizozemska. Byl to první Neandrtálec objevený v zemi tulipánů.

Lovec mamutů

Nedávno provedli experti rekonstrukci jeho tváře, kterou popisuje na svém webu nizozemské Národní muzeum. Tam bude hotový exponát vystaven. „Práci nám naštěstí usnadnilo to, že Krijn je exemplář s výraznými rysy,“ řekl o rekonstrukci webu Live Science paleoantropolog Adrue Kennis.

Krijnovu lebku zkoumali paleoantropologové už v minulostí. Zjistili, že Krijn byl (v době smrti) mladým mužem, který jedl především maso. Jeho kosti obsahují stopy živočišných proteinů, avšak zároveň v nich nejsou izotopy spojované s mořskými plody. Krijn, a patrně i další neandrtálci z jeho okolí, tedy nejedl ryby či jiné mořské živočichy, ale lovil jen na souši.

A co je také pozoruhodné, Krijn měl na pravém obočí cystu, obvykle nezhoubný nádor, který známe i dnes. Ačkoli cysty zpravidla nepřivodí smrt vlivem metastází, mohou tlačit na jiné části těla a způsobovat bolesti či jiné komplikace.

Vykreslili mu úsměv

Není známo, zda Krijn těmito vedlejší příznaky trpěl, avšak jeho cysta je prvním známým nádorem u neandrtálců.

Autoři rekonstrukce Krijnovy tváře mu přesto dopřáli radostný výraz. A mohl ho mít i ve skutečnosti. V oblasti Doggerlandu v jeho časech žila přemíra živočichů vhodných k lovu včetně mamutů. Krijn tak nemusel trpět hlady.

Zdroje:
Live Science, Rijksmuseum van Oudheden

Nejnovější články