První pilulka proti covidu je na světě. Uspěla v testech

1. 10. 2021 – 20:32 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

První pilulka proti covidu je na světě. Uspěla v testech
zdroj: Profimedia

Lék v tabletách, vyvinutý speciálně proti covidu-19, se může objevit v lékárnách už za několik měsíců.

Molnupiravir, lék proti covidu-19, obstál ve třetí závěrečné fází klinických testů. Americká farmaceutická společnost Merck, která ho s firmou Ridgeback Biotherapeutics vyvíjela, to v pátek oznámila na svém webu.

Antivirová pilulka snižuje zhruba o polovinu pravděpodobnost, že pacienti s covidem budou hospitalizováni. Během testů, kterých se účastnilo 775 pacientů, dostávala jedna skupina lék, druhá placeno. Mezi těmi, kteří brali lék, bylo hospitalizováno 28 lidí, tedy 7,3 procenta. Ve skupině s placebem bylo hospitalizováno 53 pacientů, tedy 14,1 procenta.  

A co je podstatné: Z těch, kteří dostávali lék, nikdo nezemřel, zatímco ve skupině s placebem nemoci podlehlo osm jedinců.

Pacienti v klinické studii měli mírnou až středně těžkou formu covidu-19. V době podání první dávky byli do pěti dnů od nástupu příznaků nemoci a také měli aspoň jeden z rizikových faktorů spojovaných s těžkým průběhem covidu.

Stačí polknout

Společnosti Merck a Ridgeback Biotherapeutics v příštích dnech dokončí dokumentaci a požádají regulátory o povolení k mimořádnému použití – jak ve Spojených státech, tak v dalších zemích včetně Evropské unie.

„Výsledky nás velmi povzbuzují a doufáme, že pokud bude molnupiravir schválen k použití, může to mít zásadní vliv na kontrolu pandemie,“ cituje web Merck Wendy Holmanovou, generální ředitelku Ridgeback Biotherapeutics.

Léky proti koronaviru, které snižují pravděpodobnost hospitalizace, už existují. Je to například remdesivir od společnosti Gilead. Všechny je ale nezbytné podávat do žíly, tedy ve zdravotnickém zařízení a za dohledu lékařského personálu.

Molnupiravir patří do skupiny léčiv, které se nazývají inhibitory proteázy. Působí tak, že blokuje enzym (molekuly bílkovin řídící různé biochemické reakce), který virus nezbytně potřebuje ke své replikaci (nakopírování) v lidských buňkách. (Inhibitory proteázy se už dříve ukázaly jako velmi účinný prostředek u jiných typů virových onemocnění, například u HIV, anebo také u žloutenky typu C.)

Lék na tomto principu vyvíjí také americká farmaceutická korporace Pfizer, která s německou biotechnologickou společností BioNTech vyvinula dosud nejúčinnější vakcínu proti covidu – Comirnaty. Antivirotika vyladěná proti koronaviru SARS-CoV-2 testuje na dobrovolnících ve Spojených státech a v Belgii

Přesvědčivé výsledky

Testy léku molnupiravir byly předčasně ukončeny na doporučení nezávislého výboru pro sledování údajů a po konzultaci s americkým regulátorem – Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Důvodem byly přesvědčivé výsledky, které ukazovaly, že lék je účinný.

Lékaři se shodují, že lék, který se snadno rozváží i skladuje a který lidé mohou užívat doma, je schopen šíření covidu výrazně omezit. Spolu s očkováním by potom bylo snazší pandemii zvládnout.

Zdroje:
Science News, Merck

Nejnovější články