Lékaři varují: Covid může spustit vlnu Parkinsonovy choroby

1. 10. 2020 – 20:25 | Člověk | ave | Diskuze:

Lékaři varují: Covid může spustit vlnu Parkinsonovy choroby
Pozitivní - negativní? Zdravotnice v ochranném plášti zkoumá ampule s obsahem testů na koronavirus. | zdroj: Profimedia

Pět let po pandemii španělské chřipky trojnásobně vzrostl počet případů Parkinsonovy choroby. Neurologové varují, že pandemie covidu-19 může mít podobné následky.

Covid-19 může vyvolat znepokojující neurologické příznaky, například ztrátu čichu nebo chuti. Australští neurologové v nové studii však upozorňují, že následky infekční nemoci na našem mozku mohou být mnohem vážnější.

Odborníci na nervovou soustavu připomínají, že pět let po pandemii španělské chřipky na konci druhé dekády minulého století byl zaznamenán až trojnásobný nárůst Parkinsonovy choroby, nevyléčitelného neurologického onemocnění nervové soustavy.

Při této chorobě odumírají mozkové buňky tvořící látku k přenosu informací mezi neurony v mozku. Mezi nejobvyklejší příznaky patří poruchy motoriky projevující se třesem.

Nebezpečná 'tichá vlna'

Profesor Kevin Barnham z Floreyova institutu pro neurovědy a duševní zdraví v Melbourne, jeden z autorů nové studie, v rozhovoru pro agenturu AFP řekl, že se obává další 'tiché vlny' vážných neurologických nemocí, kterou lidstvo zažilo po španělské chřipce.

profimedia-0362462854 16 9 Parkinsonova choroba. 3D grafika zobrazuje neurony obsahující Lewyho tělíska, malé červené koule, které jsou depozity proteinů nahromaděných v mozkových buňkách a způsobují jejich degeneraci. | zdroj: Profimedia

"Parkinsonova choroba je nejtypičtější komplexní choroba a jednou z jejích příčin je zánět mozku. Virus tento zánět může podnítit. Když se dostane do mozku, je schopen spustit kaskádu jevů, které vedou k Parkinsonově chorobě," cituje AFP australského neurologa.

U španělské chřipky předcházela vlně Parkinsonovy choroby forma zánětu mozku nazvaná Economova encefalitida.

O koronaviru SARS-CoV-2, nejničivějším viru tohoto století, který nemoc covid vyvolává, se už ví, že je vskutku schopen zánět mozku spustit. Upozornili na to v létě ve svém výzkumu neurologové z Londýnské univerzity (UCL). "Zaznamenali jsme, že covid-19 ovlivňuje mozek, způsobem, který jsme u jiných virů neviděli," řekl tehdy jeden z autorů studie Michael Zandi deníku Guardian. 

Australští vědci v článku pro Journal of Parkinson‘s Disease píšou, že u lidí s Parkinsonovou chorobou se problémy jako ztráta čichu mohou vyskytnout až deset let před tím, než se u nich projeví fyzické příznaky nemoci.

Australští lékaři a konstruktéři proto vyvíjejí přístroj, který by dokázal pomocí speciálního pachového testu prověřit funkce lidského mozku, a tak včas signalizovat příznaky Parkinsonovy choroby.

Další miliony pacientů?

Chorobou trpí ve světě nejméně šest milionů lidí. Vědci však odhadují, že se jejich počet vzhledem k vyššímu věku dožití v příštích dvaceti letech zdvojnásobí.

"Přidejte si k tomu tichou vlnu po pandemii covidu-19. Pak vám tato číslo vám explodují a bude to mít vážné společenské a ekonomické důsledky," varoval v rozhovoru pro AFP profesor Barnham a upozornil: "Budeme potřebovat nástroje pro včasnou diagnostiku, abychom nepromeškali okno pro účinné terapie."

(Své obavy popisují vědci v časopise Journal of Parkinson‘s Disease.)

Nejnovější články