Lidský mozek se může překvapivě rozžhavit. Až na 40 stupňů!

17. 6. 2022 – 23:32 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Lidský mozek se může překvapivě rozžhavit. Až na 40 stupňů!
Ilustrace mozku z lékařského skenu. | zdroj: Profimedia

Od motoru v autě až po součástky v notebooku mají mechanické systémy tendenci zahřívat se, když intenzivně pracují. To samé platí o lidském mozku, který je žhavější, než se dosud předpokládalo.

Ve výzkumu publikovaném v žurnálu Brain vědci zjistili nové poznatky o lidském mozku.

Výzkumníci skenovali teploty mozku 40 zdravých lidí ve věku od 20 do 40 let magnetickou rezonantní spektroskopií, která měří chemické složení pomocí magnetické pole. Dospěli přitom k výsledku, že průměrná teplota mozku je 38,5 stupně Celsia.

To je o dva stupně víc, než byste naměřili zdravému člověkovi pod jazykem. Některé části v hloubi mozku přitom mohou dosáhnout až 40 stupňů.

Naměřené teploty se lišily v závislosti na pohlaví, fyzické kondici, menstruačním cyklu a dalších faktorech, například denní době. Během dne mohou teploty mozku kolísat o víc než stupeň Celsia.

BrainHeatAnimation Animace teplot mozku v průběhu dne u mužů a žen. | zdroj: kredit-N.Rzechorzek/MRC LMB/Brain

Zajímavým poznatkem výzkumu je i to, že teplota ženského mozku se pohybuje v průměru o 0,4 stupně Celsia výš než teplota mužského mozku.

„Nejpřekvapivějším zjištěním z naší studie je pro mě to, že zdravý lidský mozek může dosáhnout teplot, které by byly diagnostikovány jako horečka kdekoli jinde v těle,“ cituje magazín Science Alert biologa Johna O'Neilla z anglické Laboratoře molekulární biologie.

Vědci zjistili, že teplota mozku klesá před spaním a v noci. Naopak stoupá během dne. „Máme tedy důvod se domnívat se, že toto kolísání souvisí s dlouhodobým zdravím mozku, což budeme dál zkoumat,“ říká biolog O'Neill.

Průměrná teplota mozku se mění také s věkem. Výzkumníci předpokládají, že to, jak je tělo schopné regulovat mozkovou teplotu, může také snižovat či zvyšovat riziko rozvoje mozkových onemocnění.

Cílem vědců je vytvořit trojrozměrnou teplotní mapu mozku. Ta by jednou mohla posloužit k odhalení teplotních anomálií v mozku, které by mohly být ukazatelem zdravotního problému. Nejprve ale bude nutné porozumět tomu, které teploty jsou skutečně netypické.

První krok k tomu vědci ve zmíněném výzkumu už udělali. Navazující testy 114 lidí, kteří utrpěli nějaké traumatické poranění mozku, odhalily odlišnosti v teplotě mozku proti zdravým jedincům.

„To, že denní rytmus teploty mozku má tak silnou souvislost s přežitím traumatického poškození mozku, nám naznačuje, že nepřetržité měření teploty mozku má velkou klinickou hodnotu,“ řekla k výzkumu neuroložka Nina Rzechorzeková.

Nejnovější články