Mají se kardiaci bát sexu? Vědci znají odpověď

23. 11. 2017 – 16:35 | Člověk | Lenka Dvořáčková | Diskuze:

Mají se kardiaci bát sexu? Vědci znají odpověď
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Náruživé sexuální hrátky končící zástavou srdce jednoho z účastníků – většinou staršího muže – se objevují v literatuře i ve filmech. V reálném životě ale taková situace nastává jen zcela výjimečně, tvrdí první studie, která se souvislostí sexu a srdeční zástavy věnuje.

Studii představil na konferenci American Heart Association 2017 americký kardiolog Sumeet Chugh, který je respektovaným odborníkem na náhlou srdeční zástavu. "Lidé se ptají svých lékařů, zda sex zvyšuje riziko zástavy srdce, a my dosud neznali odpověď. Máme dost důkazů o různé fyzické aktivitě a její souvislosti s náhlou srdeční zástavou, ale nikdo se nezajímal o sexuální aktivity. Riziko je velmi malé," vysvětlil, proč se do studie pustil.

To, že sex může způsobit infarkt, je známá věc, spojení se srdeční zástavou ale nikdo dosud neprokázal. Chughův tým postupně prošel lékařské záznamy všech dospělých, kteří v Portlandu v americkém státě Oregon zemřeli v letech 2002 až 2015 na zástavu srdce. Šlo o 4557 lidí.

Pouze u 34 z nich došlo k zástavě do hodiny po pohlavním styku, přičemž v naprosté většině – 32 úmrtí – šlo o muže. O sexu jako možném viníkovi smrti, se tak dá uvažovat jen ani ne v jednom procentu případů.

Studie, kterou kalifornští vědci zveřejnili v odborném magazínu Journal of the American College of Cardiology, uvádí, že pokud je vůbec někdo ohrožen, tak muži středního věku, a spíše Afroameričané, kteří mají nějaké kardiovaskulární onemocnění již v anamnéze.

Při tak zanedbatelné souvislosti je tak riziko prakticky nulové a není třeba se bát. To může lidi trpící onemocněním srdce uklidnit, i když riziko infarktu zůstává. Ten je ale při včasné resuscitaci možné přežít bez následků.

Zdroje:

Nejnovější články