Mikroskopický plankton přesvítil Mléčnou dráhu. Unikátní snímek, který zaujal NASA

29. 5. 2023 – 21:58 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Mikroskopický plankton přesvítil Mléčnou dráhu. Unikátní snímek, který zaujal NASA
Noctiluca scintillans (Svítilka třpytivá) dole a Mléčná dráha s Jižním křížem (nahoře). | zdroj: kredit-Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě/NASA

Fascinující kontrast rozlehlého vesmíru s mikroskopickým světem planety Země zachytil český astrofotograf na pláži ostrova v Indickém oceánu.

Unikátní snímek, na kterém proti sobě svítí plankton a Mléčná dráha, vybrala americká vesmírná agentura NASA 29. května za snímek dne. Fotografie, která získala prestižní ocenění APOD (tady), vznikla letos 14. února na pláži ostrova Soneva Jani v Indickém oceánu.  Autor, Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě, ji nazval „Milky Way over a Turquoise Wonderland“ (Mléčná dráha nad tyrkysovou říší divů).

SeaBlueSky_Horalek_960 Kompletní snímek. | zdroj: kredit-Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě/NASA

„Co tam svítí? Záleží na tom, zda moře, nebo nebe?“ píše se k fotografii na webu NASA.

„V moři neobvykle modře září bioluminiscence. Světélka pocházejí od jednobuněčného planktonu Noctiluca scintillans (Svítilka třpytivá) stimulovaného dorážejícími vlnami. Plankton využívá svou záři k tomu, aby vyplašil a oslepil predátory...,“ pokračuje popisek vesmírné agentury pod snímkem. Potom se soustředí na oblohu:

„Naproti světlu planktonu na nebi září hvězdy a mlhoviny. Bílý pás vystupující z uměle osvětlených zelených rostlin vytvářejí miliardy hvězd v centrálním disku naší galaxie – Mléčné dráhy. Na obloze vidíte hvězdokupu Omega Centauri a uprostřed Jižní kříž. Mezi červeně zářící mlhoviny patří jasná mlhovina v Lodním kýlu vpravo od středu a rozsáhlá Gumova mlhovina vpravo nahoře.“

SeaBlueSky_Horalek_960_annotated Kompletní snímek s popisem objektů na obloze. | zdroj: kredit-Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě/NASA Fotografie z ostrova Soneva Jani je už čtyřicátá, za kterou Petr Horálek získal ocenění astronomického snímku dne. První dostal v v červenci roku 2014.

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou vybírají profesor Jerry Bonnell (z Michiganské technologické univerzity), profesor Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylandu) a experti z NASA. Na sociálních sítích APOD sledují stamilióny návštěvníků denně.

Horálek mezi 2. únorem a 3. březnem pobýval v Indickém oceánu, kde na ostrovech pořádal pro místní komunity i pro turisty šňůru přednášek spojenou s pozorováním noční oblohy, informuje web Astrofyzikální progresy z Opavy.

Přitom dokázal jedinečným způsobem zachytit jednobuněčný mikroorganismus známý svou schopností bioluminiscence, která dodává vodě jasně modrou záři.

Zdroje:

Nejnovější články