Zelená kometa zářící mezi nebeskými vozy. Fascinující snímek českého astronoma

7. 2. 2023 – 12:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Zelená kometa zářící mezi nebeskými vozy. Fascinující snímek českého astronoma
Zelená kometa na slovenském nebi. Výřez z oceněného snímku. | zdroj: kredit-Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě/NASA

Komety patří mezi nebeské objekty, které vyvolávají pozornost lidí odpradávna. Jedna z nich se přiblížila k Zemi na přelomu ledna a února. Vynikala jak svým odstínem, tak majestátním ohonem.

Snímek zelené komety vybrala americká vesmírná agentura NASA v úterý 7. února jako astronomickou fotografii dne. Pořídil ho Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Fotografie, která získala prestižní ocenění APOD (tady), vznikla 26. ledna 2023 ve Vysokých Tatrách. Její autor se tam vydal za jasným počasím nad hladinu inverze pozorovat kometu C/2022 E3 ZTF. V té době se nacházela mezi fotogenickými hvězdnými seskupeními Malého a Velkého vozu ze souhvězdí Velké medvědice a Malého medvěda.

Autor nazval snímek „A Comet and Two Dippers“ (Kometa a dva vozy).

ZtfDippersB_Horalek_960_annotated uu Snímek „Kometa a dva vozy“ s Malým a Velkým vozem, plejádou hvězd a prašnými mlhovinami. | zdroj: kredit-Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě/NASA

„Petr Horálek nasnímal devadesát půlminutových expozic světelným teleobjektivem na plnoformátový aparát, aby vynikly barvy ohonu komety. Aby hvězdy zůstaly ostré, byla použita přenosná montáž Vixen GP-2, která kompenzovala zemskou rotaci. Jednotlivé snímky pak potom složil do jediného obrazu metodou matematického kombinování dat, která výsledný obraz očistila od digitálního šumu a odhalila slabší struktury v ohonu komety i prašné mlhoviny v okolí hvězdy Polárky,“ píše se na webu Fyzikálního ústavu v Opavě.

Zelený odstín komety je způsoben tím, že sluneční záření rozbíjí dvouatomární uhlík (C₂). Tento diuhlík vzniká, když sluneční záření působí na organickou hmotu na povrchu komety.

Výpočet oběžné dráhy C/2022 E3 ukázal, že to je kometa s dlouhou periodou, která se ke Slunci přiblížila naposledy před 50 tisíci lety. To znamená, že vlasatice, která podle odhadů astronomů měří v průměru jeden kilometr, se naposledy přiblížila k Zemi v epoše, kdy Evropu obývali naši předci společně s neandrtálci.

Kometa, zastarale vlasatice, je těleso složené ze zmrzlého oxidu uhličitého, metanu a vody smíchané s prachem a různými nerostnými látkami. Obíhá po výstředné eliptické dráze kolem Slunce. Je pro ní typický ohon směřující od Slunce. Vzniká zahříváním komety sluneční radiací a obsahuje prach.

V době, kdy Horálek kometu snímal, v časných ranních hodinách 26. ledna 2023, se kometa ještě přibližovala k Zemi, takže se pozvolna zjasňovala a její ohon byl fotograficky velmi výrazný – dosahoval 10 úhlových stupňů, což odpovídá úhlovému rozměru 20 měsíčních úplňků vedle sebe.

„Teplota klesala prudce dolů, pod mínus 15 stupňů Celsia, kvůli čemuž selhávaly baterie a zamrzaly objektivy. Naštěstí jsem data stihl nafotit dříve, než technika zcela selhala,“ rekapituluje Horálek všechny okolnosti vzniku snímku ve Vysokých Tatrách.

Vizuálně kometa tak výrazná nebyla, nicméně i bez použití dalekohledu byla v místě pozorování ve Vysokých Tatrách viditelná pouhýma očima. Kometa ZTF dosáhla největšího přiblížení k Zemi 1. února 2023 ve vzdálenosti asi 42 milionů kilometrů a nyní se už od Země vzdaluje.

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou vybírají profesor Jerry Bonnell (z Michiganské technologické univerzity), profesor Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylandu) a experti z NASA. Na sociálních sítích APOD sledují stamilióny návštěvníků denně.

Zdroje:
Fyzikální ústav v Opavě, APOD NASA

Nejnovější články